Železnobrodské sklářské muzeum bude asi rok zavřené, tamní expozice i budovu čekají úpravy

28. leden 2023 08:27

Expozice skla v hlavní budově železnobrodského muzea budou naposledy k vidění o víkendu 28. a 29. ledna. Pak se budova s roubeným průčelím na náměstí 3. května téměř na rok uzavře návštěvníkům a nastoupí řemeslníci. V rámci projektu Spojeno sklem vzniknou nové expozice i lepší návštěvnický komfort.

„Prodejna zůstane dole, tam jak je, ale zlepší se úroveň té prezentace. V druhém patře dojde k úpravě expozice Libenského a Brychtové. Jsme rádi, že rodina souhlasila s tím, že expozice tady zůstane, takže exponáty se nebudou stěhovat do nějakých lukrativnějších míst, ale zůstanou v Železném Brodě,“ přiblížila některé z plánovaných změn ředitelka muzea Petra Hejralová.

V expozici děl slavného manželského páru uměleckých sklářů podle ní bude například nová podlaha, zastínění i světelný park. V dalším patře železnobrodského sklářského muzea pak bude úprav o dost víc.

„My jsme tu expozici pojali jinak, než vypadá teď. Nebude tu denní světlo, ale bude tady temný prostor, budou krásně nasvětlené vitríny a jednotlivé exponáty. Takže to bude velká vizuální změna,“ doplnila Petra Hejralová.

Kromě změn v expozicích se oproti současnému stavu zlepší i topení budovy muzea. Ta bude podle odhadů ředitelky zavřená zhruba rok a cena úprav bude asi 25 milionů korun. Národopisná expozice v největší železnobrodské roubené stavbě Běliště zůstane nadále přístupná v běžné otevírací době.

Spustit audio

Související