Zástupci Liberce a kraje dokončili směnu zoo a botanické za dva domovy důchodců. Jaké jsou podrobnosti tohoto převodu?

29. prosinec 2021 07:51

Liberecký kraj převzal od města Liberec zoologickou a botanickou zahradu. Město naopak získalo dva domovy seniorů. Hlavním důvodem směny bylo to, že obě zahrady mají nadregionální význam, klienty domovů seniorů jsou pak především obyvatelé města.

Liberecký kraj převodem získal majetek v účetní hodnotě přes 700 milionů korun, Liberec v hodnotě zhruba půl miliardy. V úterý 28. prosince to stvrdili podpisy na smlouvách hejtman Libereckého kraje Martin Půta ze SLK a primátor Liberce Jaroslav Zámečník, také ze SLK.

Peníze na rozvoj zahrad

Liberecký kraj od 1. ledna převezme odpovědnost za provoz zoo a botanické zahrady, což pro něj znamená pro příští rok zhruba 65 milionů korun v rozpočtu navíc. Město přesunem organizací ušetří několik desítek milionů ročně, i když se bude dál finančně podílet na rozvoji obou zahrad 25 miliony ročně. Podle ředitele zoologické zahrady Davida Nejedla by směna měla pomoci v rozvoji, na který město nemá peníze. První investice jsou připravené už na příští rok.

„Chystáme rekonstrukci pavilonu žiraf, což bude poměrně velká záležitost. Chystáme expozici papoušků nestorů kea, což si myslím, že bude jak návštěvnicky, tak i chovatelsky velmi zajímavé. Krom toho chystáme i nějaké novinky v dětském koutku,“ přiblížil ředitel liberecké zoo s tím, že rozsáhlejší rozvoj plánuje zahrada v horizontu následujících deseti let.

Liberec získal dva domovy důchodců

Liberec směnou získal nově domovy seniorů ve Vratislavicích a Františkově. Bezúplatně je na něj převedl Liberecký kraj. Podle primátora Liberce Jaroslava Zámečníka ze SLK tak město posiluje rozsah nabízených sociálních služeb.

„Přibyde nám dalších přibližně dvě stě zaměstnanců a zařízení pro tři sta klientů, tolik poskytují tato dvě zařízení. A máme v plánu do budoucna ještě postavit další domov seniorů, pravděpodobně v ulici Krejčího,“ shrnul primátor Liberce.

Směnu kritizovala liberecká opozice

Převody majetku dlouhodobě kritizovala opozice na liberecké radnici. Jednodušší a výhodnější variantou by podle ní bylo, kdyby se směna neděla a kraj každoročně na investice do zahrad přispíval. Zastupitelé kraje podmínky bezúplatného převodu majetku schválili v říjnu. Zastupitelé Liberce o tom znovu jednali na listopadovém zasedání, protože na říjnovém neměla koalice pro schválení dostatek hlasů a bod z jednání stáhla. Nakonec 25. listopadu liberečtí zastupitelé převod majetku schválili.

V podmínkách dohody Liberce a kraje je, že bezúplatně převáděné majetky budou dál používané k původnímu účelu. Pokud tomu tak nebude, může druhá strana od dohody odstoupit a požadovat navrácení majetku. Stejně tak je ve smlouvě zákaz zcizení na 20 let, kdy nemovitosti nesmí být dál prodané ani darované.

 

 

 

autoři: Tomáš Mařas , Jakub Marvan , reČRoL
Spustit audio

Související