Kachní prsa se zeleninou. Na nedostatek příznivců si tohle lahodné maso rozhodně nemůže stěžovat

Docházejí vám nápady, co vařit? Vyzkoušejte kachní prsa se zeleninou. Ze dvou kachních prsou se nají celá rodina a navíc si toto jídlo zamilujete.

Pokud přemýšlíte, co svým blízkým připravit a jak je příjemně překvapit harmonií chutí, máme pro vás skvělou inspiraci - kachní prsa se zeleninou. 

Ingredience
  • 600 g kachních prsou
  • 1 ks červená cibule
  • 1 ks mrkve
  • 100 g cukety,
  • 250 g lilku
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • sůl
  • mletá červená paprika
  • olej
  • kmín
  • saturejka

Pokud zahraniční host požádá o tradiční českou specialitu a není-li vegetarián či dietář, většina našich kuchařů vsadí na pečenou kachnu. Zlaťoučká pečínka totiž jen málokdy zklame.

Kachní maso má výraznou chuť a šikovný kuchař z něj vykouzlí spoustu dobrot. Ale jen pro někoho. Kvůli množství tuku si na něm nemohou smlsnout lidé se šetřící dietou nebo s vysokou hladinou cholesterolu ani diabetici. Vyšší podíl má hlavně biskup a stehýnka, o něco méně (ale až po odstranění kůže) je v prsíčkách.

Kachní svalovina obsahuje vysoké procento plnohodnotných živočišných bílkovin i vitamínů rozpustných v tucích (A, D, E). Protože však jde o maso prorostlé sádlem, je nutné počítat také s vyšší dávkou cholesterolu a nasycených mastných kyselin.

Postup:
Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenké proužky. Zbylou zeleninu očistíme, opláchneme a osušíme. Mrkev nakrájíme na kolečka, cuketu a lilek na menší kostky, celer na plátky. Vše dáme do mísy a promícháme.
Kachní prsa omyjeme, osušíme a kůži nařízneme ostrým nožem do mřížky. Maso osolíme a posypeme mletou červenou paprikou.
V pánvi rozpálíme olej a maso na něm opékáme z obou stran asi 10 minut. Do pánve můžeme přidat snítku saturejky. Do pekáčku nasypeme zeleninovou směs, na ni položíme opečená kachní prsa a pokmínujeme je.
Vložíme do vyhřáté trouby a dopékáme při 175 °C asi 10-15 minut, až jsou zelenina i maso měkké.
Kachní prsa s pečenou zeleninou ozdobíme saturejkou. Jako příloha se hodí brambory - vařené nebo pečené.

Kachna ale není jen naší doménou, na nedostatek příznivců ve světě si její lahodné maso rozhodně nemůže stěžovat. Proto se i cíleně šlechtila. Mezi kulinářsky nejdůležitější v Evropě patří tučnější kachna nantská a masitá bavorská či rouenská. U nás si pozice čím dál víc upevňuje i barbarie, dovezená v roce 1936 z Francie.

Pokud jde o klasickou kachnu, nejlepší bývají mladé kusy, jejichž hmotnost se pohybuje kolem 2 kilogramů. Křehčí a šťavnatější maso nabízejí samice, kačeři kontrují výraznější chutí. Na trhu se objevují chlazené i mražené, vcelku i porcované, hlavně stehna a prsní část.

Tak, dobrou chuť!

autor: KAB

    Mohlo by vás zajímat

    Nejnovější recepty

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.

    František Novotný, moderátor

    setkani_2100x1400.jpg

    Setkání s Karlem Čapkem

    Koupit

    Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.