Guláš z hlívy ústřičné. Jednoduché a zdravé jídlo, na kterém si jistě pochutnají nejen vegetariáni
Guláš z hlívy ocení vegetariáni, vegani i všežravci, je totiž báječný a jestli do něj dáte maso, je jen na vás. Hlíva ústřičná obsahuje betaglukany a další prospěšné látky.
Víte, že guláš je původně maďarský pokrm tvořený nakrájenými masovými kostkami v omáčce z cibule, kořeněné paprikou? Slovo je odvozeno z maďarského „gulya" (stádo hovězího dobytka), ze kterého pochází maďarský název gulyás (výslovnost [gujáš]) a z toho dále české guláš.
- (pro 4 osoby)
- 500 g hlívy
- 400 g cibule
- 1 l zeleninového vývaru
- mletá sladká paprika
- mletý kmín
- rostlinný olej
- česnek
- sůl
- pepř čerstvě mletý
- 2 papriky kapie
- majoránka
V původní maďarské verzi jde o hovězí (jak název napovídá) polévku, která není NIKDY zahušťována moukou. Uvařit si ale můžete i bezmasou variantu guláše!
Hlíva ústřičná, to je zázrak přírodní medicíny. Jde o dřevokaznou houbu, rostoucí převážně na listnatých stromech, z nichž si bere živiny, které potřebuje a které prospívají i našemu organizmu. Příznivé účinky, které má hlíva ústřičná znali již před staletími staří Číňané.
Základem guláše vařeného u nás je cibule, která se smaží na sádle nebo rostlinném oleji. K tomu se přidá maso a mletá paprika, které se zpravidla orestují, pak se přidá rajčatový protlak a poté se vše zaleje, hovězím, příp. zvěřinovým vývarem či vodou a dusí do měkka.
Postup:
Ve větším hrnci na oleji orestujeme najemno nakrájenou cibuli doměkka a dosklovita, bude to trvat asi 5 minut.
Přidáme všechno koření a krátce ho opečeme, aby se rozvonělo - pozor, paprika má tendenci se připalovat a hořknout, tak to s opékáním nepřežeňte.
Hlívu očistíme a nakrájíme na proužky.
Přisypeme je k cibuli a krátce opečeme. Přihodíme prolisovaný česnek, zalijeme vývarem nebo vodou, osolíme, opepříme a promícháme .
Přivedeme k varu, zmírníme teplotu a vaříme asi 30 minut, dokud nebudou houby měkké. Asi po 15 minutách vaření přidáme ještě nakrájené papriky.
Když jsou houby i papriky měkké, zahustíme omáčku rozdrobeným chlebem a necháme na mírném plameni provařit tak dlouho, dokud se chléb v omáčce dokonale nevstřebá - pokud se odvařilo příliš velké množství tekutiny, zředíme guláš trochou vody.
Nakonec přidáme majoránku podle chuti, doladíme chuť pepřem a solí a podáváme s chlebem jako přílohou.
Guláš je jedno z nejoblíbenějších českých jídel. Pokud máte raději ostřejší, stačí přidat feferonku, nebo trochu pálivé papriky. Plný talíř voňavého guláše, k tomu kousek chleba a půllitr piva - už se vám sbíhají sliny?
Dobrou chuť!
Vánoční perníčky od Veroniky Bačkovské!
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.