Zákaz překročení okresů platí i na horách. Lyžaři z Liberce nesmí do Bedřichova

23. březen 2021 15:12

Přestože Jizerské hory dobře znají, musejí se teď lyžaři z Liberecka velmi pozorně podívat do mapy, než vyrazí do stopy. Musí si totiž nastudovat, kudy přesně vede hranice okresu, za kterou už v rámci vládních nařízení proti šíření koronaviru nesmějí.

Silnice v libereckém Rudolfově je proto doslova obsypaná auty. Parkují tam všichni, kteří jsou z Liberecka a chtějí se vypravit na lyže na Jizerskou magistrálu. Normálně by jeli na parkoviště v Bedřichově, tam ale kvůli opatřením proti šíření koronaviru nesmějí. Hranice okresu totiž končí pouhých sto metrů od parkoviště na bedřichovském Maliníku.

Lyžaři z Liberecka nesmí na lyže do Bedřichova. Ten je v jiném okrese

„Co máme dělat, parkujeme tady, jezdíme odsud. Je to nesmysl, nikoho asi nenakazím, když přijedu sám,“ komentoval jeden z oslovených lyžařů z Liberce. I další z oslovených Liberečanů nebyl ze zákazu nadšený, ale dodržuje ho. „Teď už tady nic neporušuji. Jezdím na Hřebínek a to je všechno liberecký okres. Teď musím objíždět celé Jizerské hory a jezdit ze Smědavy, místo toho abych jel tady z Bedřichova, to mám domů jen šest kilometrů. To je trošku nešikovné.“

Policie už v pondělí vyzývala prostřednictvím médií lidi z Liberce, aby se nepokoušeli nařízení obcházet a nejezdili do Bedřichova, a to ani autem, ani autobusem. Policejní hlídky stojí u České chalupy a u parkoviště na Maliníku. Další hlídka jezdí v neoznačeném autě po okolí a namátkově kontroluje řidiče na různých místech. Policie kontroluje i na stadionu v Bedřichově, kde je konečná stanice linky číslo 18. Tento městský autobus jezdí z Liberce do Bedřichova, takže pokud někdo vystoupí s běžkami, tak mu hrozí pokuta. Ta může být podle policejní mluvčí Ivany Balákové na místě až deset tisíc korun, v případném správním řízení pak dvojnásobek.

Lidé z Liberecka nesmí na lyže na Jablonecko. Cesta do Bedřichova je tak plná zaparkovaných aut

Vedení Bedřichova se snažilo vyjednat s policií výjimku pro parkoviště na Maliníku. „Hranice okresů je sto metrů pod Maliníkem. V historii se nikdo nezamyslel, jakoby rozdělit hory do okresů. Rozumíme tomu v rámci měst, ale i rozdělení krajů v horách je složitost. Opravdu nás to zklamalo, snažili jsme se pro Liberečáky vybojovat i další nástupní místa,“ uvedl místostarosta obce Martin Kunz. Při jednání s policií nepomohla ani přímluva vedení Libereckého kraje, zákaz bezdůvodného překročení hranice okresů platí v daném místě dál.

autoři: sas , reČRoL
Spustit audio

Související