Zákaz platí 3 roky, přesto reklamní poutače u silnic stále jsou. Bezmoc úřadů?

5. březen 2020

Každý, kdo jezdí autem, je potkává. Upozorňují, že za dva kilometry bude samoobsluha, nebo za dva měsíce hudební festival. Řeč je o billboardech, které by u dálnic ani silnic první třídy neměly být už tři roky. Náš redaktor mapoval situaci na Českolipsku.

Čtěte také

Na základě podnětů od policie, ředitelství silnic a dálnic nebo i řidičů mají reklamní billboardy odstraňovat jednotlivé správy krajských silničářů. Podle údajů, které získalo datové oddělení Českého rozhlasu, zhruba třetina poutačů stále zůstává na místě. Jak zjistil náš redaktor na Českolipsku, o některých úřady ani nevědí.

Co se týká tohoto konkrétního billboardu, tak o jeho výskytu nemá Krajský úřad Libereckého kraje odbor dopravy zatím žádné informace.
Filip Trdla, mluvčí Libereckého kraje

Vypravil se z České Lípy do Nového Boru a zaujal ho poutač před Chotovicemi. Vybavený laserovým měřákem, po krátké procházce po rozmočeném poli, zjistil, že je reklama asi 25 metrů od silnice. Tedy ne 50 metrů od středu vozovky, jak má v nezastavěném území být.

Billboard u Chotovic

Dotazem na Krajském úřadu Libereckého kraje zjistil, že odbor dopravy nemá o tomto billboardu informace. „Pokud by samozřejmě dal podnět na odstranění (billboardu) občan nebo ředitelství silnic a dálnic, popřípadě Policie České republiky, tak na to jako Krajský úřad Libereckého kraje budeme reagovat. V současné době řeší úřad dva podněty na odstranění billboardu. Týká se to celkem pěti reklam, všechny by měly být nejbližší době odstraněny,“ dodal mluvčí úřadu Filip Trdla.

  • Povinnost odstranit billboard se vztahuje na reklamní zařízení na dálnicích a silnicích I. třídy mimo souvisle zastavěné území obcí.
  • Obecně mají být odstraněny všechny billboardy, které jsou v silničním ochranném pásmu. Hranice silničního ochranného pásma dálnice, definovaná v § 30 odst. 2 písm. a) zákona o pozemních komunikacích, je pro případ povolování zřizování a provozování reklamních zařízení, které by byly viditelné uživateli dotčené pozemní komunikace, posunuta ze 100 metrů na 250 metrů. U silnic I. třídy je silniční ochranné pásmo 50 m od osy vozovky nebo přilehlého jízdního pásu silnice I. třídy.
  • Odstraněna má být i reklama umístěná na mostech. I ta je v ochranném silničním pásmu dálnice.

Zdroj: web Ministerstva dopravy

Známy jsou ale také případy, kdy úřad nařídí reklamy odstranit, ale ty se za pár měsíců zase vrátí a celé úřední kolečko začíná znovu. „Jim stačí, že jejich poutače už byly vidět,“ říká k tomu vedoucí oddělení pozemních komunikací odboru dopravy Libereckého kraje Petr Černý, a dodává: „V minulosti se nám několikrát stalo, že jsme vyzvali vlastníka reklamního zařízení, aby ho odstranil a ten ho pouze posunul o několik metrů, právě z toho ochranného pásma. V těchto případech je silniční správní úřad bezmocný.“

Křižovatka silnice I/9 a odbočky do Častolovic

Náš redaktor také mluvil přímo s majitelem reklamy u Chotovic, který prý už za ni jednou pokutu dostal. Myslí si ale, že teď je v dostatečné vzdálenosti. A vzhledem k tomu, že už je poutač stejně neaktuální, slíbil, že ho v nejbližší době odstraní.

autor: jij
Spustit audio

Související