Hádejte obec na Českolipsku. Nápověda: Skalní divadlo, hrad, rozhledna Na Stráži

16. říjen 2017
Na cestách

Romantická krajina, v níž se na hladinách tamních rybníků zrcadlí siluety okolních kopců a lesů nebo pískovcové skály, zve k návštěvě rok co rok tisíce turistů a výletníků.

V minulosti bylo toto území v Lužických horách někdy nazýváno Sloupsko–svojkovské Švýcarsko, ačkoli se správně jedná o Cvikovskou pahorkatinu. Město na Českolipsku nabízí plno atraktivních míst k návštěvě.

Navštívit můžete skalní hrad, kde byly později vytesány skalní poustevny. Nedaleko obce je k vidění i Samuelova jeskyně, vyhloubená poustevníkem Samuelem Görnerem. Na skále nad jeskyněmi je upravena vyhlídka. Poblíž je také nová rozhledna Na Stráži.

Na začátku 20. století bylo u obce směrem k Zákupům vytvořeno lesní kamenné divadlo. Později bylo znovu upraveno, po roce 1960 bylo zapomenuté pozvolna devastováno. Od roku 2004 divadlo opět žije a koná se tam celá řada venkovních představení.

„Že se něco děje, to poznám podle zvláštního ruchu v režii, a potom už se jenom ozve pokyn 'zmlkni', nebo 'mluv dál',“ říká Marcela Augustová

A teď už asi víte, že řeč je o Sloupu v Čechách, který byl vyhlášen vesnickou památkovou zónou v roce 1995.

Hezké cestování přeje z Českého rozhlasu Liberec Marcela Augustová.

Sloup v Čechách - rozhledna
autoři: Tomáš Beneš , Marcela Augustová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.