Stavba obchvatu České Lípy by mohla začít za dva roky

Obyvatelé města už na obchvat čekají zhruba čtvrt století. Za tu dobu se vystřídalo několik ministrů dopravy a termín stavby se několikrát posunul.

Děčínskou ulicí v České Lípě projede podle statistik denně až 25 tisíc aut. Část vozidel by mohl pomoct odklonit první úsek budoucího obchvatu města. Na něj místní čekají už čtvrt století. Silnice se sice začala stavět už před víc než deseti lety, záhy pak ale tehdejší ministr dopravy Vít Bárta z Věcí veřejných z úsporných důvodů práce přerušil. Protože se mezitím projekt změnil a vypršela část už hotových povolení, pokračovaní prací se neustále odsouvá.

Silnice I/9 patří v současné době k významným silničním tahům v severní části České republiky a vytváří spojnici mezi aglomeracemi Praha–Neratovice–Mělník–Česká Lípa–Nový Bor–Rumburk a převádí tranzitní dopravu jedoucí dále směrem do Německa.
Silnice I/9 je důležitou komunikační osou dopravního systému pro město Česká Lípa, které protíná v severojižním směru. Komunikace je vedena přes Českou Lípu v blízkosti centra města a v důsledku toho je ve městě silný podíl tranzitní dopravy. Nová přeložka na sebe naváže značnou část dopravního zatížení ze stávající komunikace, na které by mohly ve výhledu vznikat kapacitní problémy. Umožní tak průjezd tranzitní dopravy mimo zastavěné území České Lípy, a to pro relace jedoucí přes Českou Lípu ve směrech sever–jih a západ–jih. 

Zdroj: Ředitelství silnic a dálnic ČR

Při nedávném otevírání obchvatu nedalekých Kravař současný ministr dopravy Vladimír Kremlík z hnutí ANO řekl, že nejpozději v květnu Ředitelství silnic a dálnic podá žádost o vydání územního rozhodnutí o první části stavby silnice I/9 Dubice – Dolní Libchava, která má tvořit obchvat České Lípy.

Část plánovaného obchvatu České Lípy

Ředitelství silnic a dálnic má doposud vykoupenou asi jednu třetinu pozemků. Zbytek plánuje vykoupit, až budou mít zmiňované úřední rozhodnutí. Aktuální odhad zahájení výstavby prvního, asi 20 kilometrů dlouhého úseku, je v roce 2022.

Spustit audio

Související