Zákaz koupání v rybníku Bažantník v Českém ráji. Sinice ho zamořily dříve než loni

24. červenec 2019 07:54

Cedulky s nápisem „Zákaz koupání“ muselo vedení kempu v Sedmihorkách rozvěsit u rybníku Bažantník v Českém ráji. Sinice se tam rozmnožily navzdory ultrazvukové technologii, která je má likvidovat.

V nejnavštěvovanějším kempu v Libereckém kraji platí kvůli sinicím zákaz koupání na rybníku Bažantník. Někteří turisté však na zákaz koupání nedbají. Navzdory prokazatelně zdraví škodlivým sinicím si podle slov jedné z návštěvnic naplno užívají dovolenou. „Je to na nich,“ vzkázal vedoucí Autocampu Sedmihorky Pavel Staffen, který spolu s kolegy dělá všechno pro to, aby sinice z rybníku zmizely.

V Autocampu Sedmihorky v Českém ráji chtějí zatočit se sinicemi

Ilustrační foto

Novou technologii, která je založená na provzdušňování vody, využití bakterií a působení ultrazvuku, letos využijí v Autocampu Sedmihorky v Českém ráji.

Voda v Bažantníku podle výsledků posledního měření krajské hygienické stanice neodpovídá normám a vedení kempu v Českém ráji nyní uvažuje o tom, jak problém vyřešit. Podle ekologů z Chráněné krajinné oblasti Český ráj je možné, že se zde sinice množí vinou znečištěné vody z přítoků do Bažantníku. Jeden z nich vede z Hruboskalska a druhý z hospodářského Pilského rybníka. Vedení kempu si proto objednalo služby akreditované laboratoře, jejíž pracovníci provádějí pravidelné odběry a měří výskyt sinic nejen na rybníku Bažantník, ale také na jeho přítocích.

Výsledky měření budou známy na podzim. Podle nich se bude postup orgánů ochrany přírody vůči případně zjištěnému znečišťovateli odvíjet.  „Tyto hodnoty budeme samozřejmě vyhodnocovat a možná přistoupíme k jednání s majiteli příslušných přítoků,“ nastínil další postup řešení problému majitel kempu Pavel Staffen. Podle vedoucího Správy Chráněné krajinné oblasti Český ráj Jiřího Klábště je možné majitelům následně nařídit opatření, která by množení sinic v budoucnu zabránila.

Spustit audio

Související