Zabijačky a zabijačkové pochoutky
Období masopustu bylo a je v našich zemích tradičně obdobím zabijaček. Dnes už se nekonají tak často, zabijačkové pochoutky jsou ale stále v oblibě. Možná je máte rádi i vy. Chutě vám budeme dělat v Seriálu týdne.
Čtěte také
Jak vznikají jitrnice, jelítka nebo tlačenky, to se přímo za mistry řeznickými vydala zjistit redaktorka Slávka Brádlová. Jaká je historie zabijaček, proč se ty domácí konají hlavně v zimním období a jaké úkony se na zahájení zabíjačky dělají, se ptal kolega Jiří Kokmotos.
Dozvíme se také o tradicích zabijaček, jak se liší zabijačky v dřívějších dobách od těch současných, a jak se mezi řezníky toto řemeslo předává.
Nechybí ani veselá zabijačková historka a jako bonus přidáme recept na škvarkovou pomazánku.
Související
-
Všechno má svůj konec, jitrnice ale dva!
Jitrnice je nejznámější pokrm ze zabíjačky. Vydrží ale jen pár dní. Tento fakt vyřešili naši předkové na vesnici způsobem, který spojoval příjemné s užitečným. Větš...
-
Bandorové klobásy
V období zabijaček nemohou chybět tipy jak zpracovat vepřové. Před sto lety neměl k masu přístup každý a tak se zrodila řada ošizených receptů. Třeba bramborové klobásy.
-
Prdelačka, terlouvka nebo bouřka - černá polévka je zabíjačkovou dobrotou už po staletí
Černá polévka je tradiční české jídlo vařené hlavně při zabíjačce. Do základu patří silný vývar z ovarového masa poraženého čuníka a vepřová krev.
Nejnovější zprávy
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.
Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu


Nebojte se klasiky!
Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?