Zabijačky a zabijačkové pochoutky

Období masopustu bylo a je v našich zemích tradičně obdobím zabijaček. Dnes už se nekonají tak často, zabijačkové pochoutky jsou ale stále v oblibě. Možná je máte rádi i vy. Chutě vám budeme dělat v Seriálu týdne.

Čtěte také

Jak vznikají jitrnice, jelítka nebo tlačenky, to se přímo za mistry řeznickými vydala zjistit redaktorka Slávka Brádlová. Jaká je historie zabijaček, proč se ty domácí konají hlavně v zimním období a jaké úkony se na zahájení zabíjačky dělají, se ptal kolega Jiří Kokmotos.

Dozvíme se také o tradicích zabijaček, jak se liší zabijačky v dřívějších dobách od těch současných, a jak se mezi řezníky toto řemeslo předává.

Nechybí ani veselá zabijačková historka a jako bonus přidáme recept na škvarkovou pomazánku.

autoři: Stanislava Brádlová , Jiří Kokmotos , reČRoL
Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.