Za Ježíškem do Afriky? V Jilemnici

Unikátní africké betlémy vystavuje Krkonošské muzeum v Jilemnici. Za Ježíškem do Afriky, jak se výstava jmenuje, se můžete vydat do konce ledna.

Sběratel Jaromír Tlustý nashromáždil díky své kamarádce afrikanistce na tři desítky betlémů. Jsou vyrobené z nejrůznějších materiálů. Z ebenového dřeva, kokosu, tykve, banánového listí, šustí a také z barevných látek a korálků. Z mastku je bílý betlém. „Pochází z Keni, z Nairobi, a vyráběl ho muslim, který razil myšlenku, že čím víc králů, tím bohatší betlém. Tento má proto pět králů,“ říká sběratel Jaromír Tlustý. Podložka bílého betlému je ve tvaru afrického kontinentu.

Z tykve, v chýši, pestrobarevné

Mezi třicítkou betlémů je například betlém vydlabaný do tykve, ozdobený palmovým listím a jeho součástí je průvod Tří králů. Další představuje biblické postavičky v africké chýši, výjimkou nejsou ani pestrobarevné betlémy.

Čím víc králů, tím bohatší betlém. Tento má králů pět

Výstavu si prohlédl také římskokatolický kněz Jiří Šlégr a popsal, jak vypadají africké Vánoce. Největší dárek je pro Afričany, když se sejdou se svými blízkými a najedí se. V Keni nebo Ugandě si pochutnávají na kukuřičné kaši, ke které podávají zeleninu nebo buráky. Maso jedí jen občas. „Žaludek dostane, na co se těší,“ shrnul Jiří Šlégr.

Betlém vydlabaný do tykve je ozdobený palmovým listím

Za Ježíškem i v lednu

Za Ježíškem do Afriky v Krkonošském muzeu v Jilemnici se můžete vypravit do konce ledna příštího roku.

Spustit audio