Vzpomínka na Josefa Abrháma. Zemřel 16. května ve věku 82 let

Mezi výrazné filmy, ve kterých Josef Abrhám hrál, patřil třeba Kulový blesk nebo Vrchni, prchni! 

Čtěte také

V pondělí 16. května 2022 v podvečer zemřel ve věku 82 let herec Josef Abrhám. Herectví studoval v Bratislavě a pak nastoupil na pražskou DAMU. Tam si ho všimli také studenti z filmové akademie, kteří ho poprvé postavili před kameru. Josef Abrhám tehdy také krátce vystupoval v pražském Národním divadle.

„Narodil jsem se ve Zlíně u Baťů a moje matka dostala kytici od paní Baťové, když jsem se narodil…,“ vzpomínal Josef Abrhám v Českém rozhlase v roce 2014. Na svět přišel za druhé světové války.

Od mala ho fascinovala letadla, a když slyšel, že se některé blíží, tak vyběhl na pole, aby je mohl sledovat. „Válku si živě pamatuji dodnes. Když byly nálety. Několik jsem jich viděl. Jednou jsme šli na oběd do pole, že je klid. Najednou strašlivý otřes, bomba spadla asi 200 metrů od nás. Kráter. Protože některá letadla, jak se vracela, tak odhazovala to, co nestačila odhodit. Bombu,“ popsal.

Tmavovlasý herec se objevil poprvé před kamerou v absolventském filmu Strop režisérky Věry Chytilové. V roli studenta Pepy zpíval spolužákům v jídelně například písničku Chlupatý kaktus.

Rok po natáčení snímku začal vystupovat v pražském Vinohradském divadle. Tam působil do poloviny 60. let, kdy angažmá ukončil a stal se členem tehdy nového Činoherního klubu. „Hodně jsem se tam naučil, protože ten prostor umožňoval intimní hraní. Díky tomu začali všichni filmovat, protože hráli dobře na kameru. Ne technika divadelní, ale ten projev vhodný pro kameru,“ prozradil.

Do srdcí filmových fanoušků se Josef Abrhám výrazně zapsal také rolí falešného číšníka v komedii Vrchní, prchni! režiséra Ladislava Smoljaka.

Po listopadových událostech roku 1989 si ho režisér Jiří Menzel vybral jako představitele Vaňka v jednoaktovce Audience Václava Havla. Josef Abrhám si tehdy zahrál s Pavlem Landovským.

Naposledy se na filmovém plátně objevil v roli svatého Josefa v pohádce Anděl Páně 2 Jiřího Stracha. V roce 2020 obdržel Josef Abrhám divadelní cenu Thálie za celoživotní mistrovství v činohře.

Spustit audio

Související