Vzhůru na Kopaninu! Opravenou rozhlednu otevřou 25. května

Rozhledna Kopanina na Jablonecku byla skoro rok zavřená a opravovali ji. Teď už tam ale dokončili poslední práce, takže jí obec bude moct příští pondělí otevřít.

Rohledna byla kvůli opravám téměř rok zavřená. Teď už je ale připravená na otevření

„Plechy jsou hotové, vyspárované, oplechování a okna nové. Všechno se tady dělalo nové, celé to omyli…,“ popsal všechny proměny rozhledny z pálených cihel řemeslník, který na ní dokončoval poslední práce. Naše reportérka se proto s Miroslavem Menclem, nezávislým starostou obce Frýdštejn, které rozhledna patří, vypravila na vrchol věže.

„Tady nahoře, na té horní části vyhlídky je v podstatě celé nové upevnění vyhlídky, které bylo dříve dřevěné. To ale časem shnilo, teď je to celé kovové, podlaha je nová kovová, obložená dřevem,“ popsal hlavní proměnu rozhledny starosta Mencl. Vyhlídka je teď už bezpečná, což předtím o prohnilé podlaze na vrcholu věže říct nedalo.

Rozhlednu otevřou 25. května, v dalším termínu rozvolňovacího plánu, kdy mimo jiné zahájí návštěvnickou sezonu i většina hradů a zámků. Kopanina, kterou postavil Klub českých turistů z Turnova už v roce 1894 a byla tak jednou z prvních rozhleden v Česku, má ještě jednu zvláštnost. Návštěvníci si musí klíč od věže půjčit v nedaleké chalupě u paní Ludmily Janků, kde si také koupí vstupenku.

Rozhledna nabízí krásné výhledy na Český ráj. Třeba na oblast Hrubé skály, zříceninu hradu Trosky a město Turnov, směrem na západ dominuje hora Ještěd, na severu pak černostudniční hřeben s rozhlednou a jsou vidět i Krkonoše. Na východě můžou návštěvníci vidět Kozákov, v údolí pod rozhlednou pak věž zříceniny hradu Frýdštejn.

autoři: sas , reČRoL
Spustit audio

Související