Nová vodárenská věž v Ohrazenicích u Turnova bude sloužit i jako rozhledna

Český ráj má novou technickou atrakci. V Ohrazenicích nově stojí futuristický, třicet metrů vysoký vodojem. Jeho zahnuté pilíře vytvářejí korunu, do které včera stavbaři usadili obří vodárenskou kouli. Pod ní je ochoz, odkud je výhled na Český ráj, Ještěd nebo Jizerské hory.

Severočeské vodovody a kanalizace, které budou vodárnu provozovat, jsou podle nezávislého starosty Ohrazenic Františka Nováka ochotné věž několikrát ročně otevřít i jako rozhlednu. Uvnitř proskleného tubusu věže je vřetenovité schodiště, po kterém lze vystoupat až na ochoz.

„Zřejmě na našich webových stránkách budou vyhlášeny nějaké dny, kdy tady bude služba, kdy tady bude dozor a bude možno si vystoupat nahoru, rozhlédnout se a zase sejít zpátky. Stavba nemůže být volně přístupná,“ vysvětlil starosta František Novák. V prvé řadě jde o technickou stavbu, která má zajistit pitnou vodu na Turnovsku.

Kulovitou nádrž musel na vodárenskou věž osadit 86metrový jeřáb

„Ta koule má osm metrů v průměru a její celková kapacita je sto osmdesát tisíc litrů, ale provozovat se bude na sto padesáti tisících,“ konstatoval Radomír Frűhauf z Vodohospodářského sdružení Turnov.

Lidem na Turnovsku také poteče čistší voda. Díky odstavení vodního zdroje v Rakousích se do trubek dostane z Ohrazenic voda bez nadlimitního množství managanu. Navíc se turnovská průmyslová zóna zbaví problémů s nízkým tlakem vody, protože z Ohrazenic povedou nové rozvody.

autoři: Ivana Bernáthová , mib
Spustit audio