Výslužkový koláč

Oslaďte si život dobrotou, kterou připravovaly i naše babičky a prababičky.

Ingredience:
1 kg hrubé mouky
1/2 l mléka
15 dkg másla
4 dkg droždí
4 žloutky
10 dkg cukru
špetka soli

Náplň: 1/4 kg tvarohu, 6 dkg cukru, 1 vejce, vanilka, lžíce rozinek (vše promícháme)
Náplň: 20 dkg švestkových povidel, rum (vše promícháme)
Náplň.:20 dkg máku, 8 dkg cukru, 1–2 dl mléka, cukr s vanilkou (vše promícháme)
Náplň: 15 dkg spařených ořechů, 6 dkg cukru, vanilka (vše promícháme)

Postup:
Do mísy rozdrobíme droždí, promícháme se lžící mouky, lžící cukru a mlékem, zaděláme a necháme vzejít kvásek. Potom přisypeme zbylou mouku, cukr, špetku soli, přidáme rozpuštěný rostlinný tuk a vlažným mlékem zaděláme polotuhé těsto.

Dobře vykynuté těsto rozdělíme na 4 díly a rozválíme na pláty. Na vymaštěný plech přeneseme první plát těsta, který potřeme ořechovou náplní.

Zakryjeme dalším plátem těsta a potřeme švestkovými povidly. Na to položíme další plát těsta, potřeme makovou náplní. Zakryjeme posledním plátem a potřeme tvarohovou náplní.

Můžeme ozdobit proužky těsta, které vytvarujeme do mřížek, kytiček či klásků. V předehřáté troubě upečeme.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.