Výrobce bionafty vybuduje v liberecké Rochlici další zásobníky. Místní už proti zápachu protestovali

Firma Temperatior chce v obydlené části Rochlice v Liberci vybudovat nové sklady na živočišný tuk. Lidé, kteří v okolí žijí, s tím nesouhlasí.

Už před čtyřmi lety sepisovali lidé v liberecké části Rochlice petici proti zápachu, který vycházel z areálu firmy Temperatior. Firma se vyrábí bionaftu, a používá k tomu živočišné tuky. Na jejich skladování chce teď nově vybudovat 6 válcových zásobníků o objemu 3 300 kubíků. Současnou kapacitu tak zvýší až trojnásobně. A lidé, kteří žijí v blízkosti, mají strach, že zápach, který z firmy vychází, bude ještě intenzivnější.

„Nejde otvírat okna, nemůžete sedět na zahradě… Smrdí to něco jako rašeliniště, nebo zkažené maso,“ popisují zápach lidé, kteří bydlí ve Václavské ulici, která s firmou Temperatior sousedí. Z toho, že chce firma v areálu postavit další sklady živočišných tuků, radost nemají. Jedním z lidí, kteří bydlí blízko firmy, je i František Chlum. Právě on byl před čtyřmi lety členem petičního výboru. „Už to není takové jako dřív, to nešlo ani v noci otevřít okno. Po té petici se to trochu zlepšilo,“ připouští.

Obyvatelé z domů ve Václavské ulici si stěžují na zápach

„Nové skladové prostory budeme dělat právě proto, abychom zápach snížili, abychom eliminovali manipulaci s živočišnými tuky, při které zápach vzniká. Nový sklad bude navíc napojen na spalovací jednotku, kde se bude vzduch i filtrovat,“ popsal Karel Samec, mediální zástupce firmy Temperatior. „Firma do eliminace zápachu investuje dlouhodobě. Obyvatelé čtvrti musí počítat s tím, že sousedí s průmyslovou zónou,“ dodal ještě.

Nové sklady chce společnost začít budovat v příštím roce. K záměru se musí vyjádřit i Inspekce životního prostředí, má na to 30 dnů.

autor: Jana Pšeničková
Spustit audio

Související