Hygienici měřili, kde je v Liberci nejvíc znečištěný vzduch

9. říjen 2019 11:00

Přístroje v ulicích zjišťovaly hodnoty koncentrace škodlivých látek i změnu míry znečištění během dne. Radnice kvůli tomu chystá změny v dopravě.

Auta vybavená speciálními měřiči provedla vloni v říjnu měření koncentrace oxidů síry, dusíku a uhlíku, polétavého prachu, polyaromatických uhlovodíků, ale také například koncentrace vybraných těžkých kovů v ovzduší a kolísání znečištění během dne. Krajští hygienici společně s odborníky ze Státního zdravotního ústavu v Praze měřili na Šaldově náměstí, na křižovatce Letné a Balbínovy ulice, v ulici České Mládeže a Dolním Hanychově, v Lesní ulici, na Kunratické a kolem Jeřmanické ulice ve Vesci. Odborníci k hodnotám přidali i data ze stanice Českého hydrometeorologického ústavu ve čtvrti Rochlice. Jako místa nejvíce zatížená škodlivými látkami vyhodnotili křižovatku na Letné a Šaldovo náměstí; překročení limitů zaznamenali zejména u oxidu dusíku a síry.

Doprava na Šaldově náměstí v Libereci

Vedení města Liberce už pracuje na plánu, jak zejména křižovatce na Šaldově náměstí, kudy denně projede několik desítek tisíc aut, ulevit. Podle náměstka primátora Jiřího Šolce ze Starostů pro Liberecký kraj připravuji plán vytvoření obchvatu města.

autor: Eva Malá | zdroj: ČTK
Spustit audio