Vydejte se za hrobem Angličana až do Andělky

16. říjen 2017
Křížem krajem

Asi bychom nečekali, že v jedné z nejzapadlejších vesniček Frýdlantska objevíme hrob občana britského impéria. Dnes se vypravíme do starobylé vsi Andělka, která leží ve výběžku českého území severně od Višňové.

První písemná zmínka o vsi pochází z roku 1340, německý název se později ustálil v podobě Engelsdorf. České jméno vsi je až poválečné, v roce 1945 se používal neoficiální název Andělov, roku 1946 změněný úředně na Andělka.

Nejvýznamnější památkou Andělky je kostel sv. Anny, připomínaný již roku 1464. Starý gotický kostel nebyl patrně tak bytelný jako všechny ostatní venkovské kostelíky Frýdlantska, protože již v polovině 18. století byl v žalostném stavu a hrozil zřícením. Proto byl roku 1783 položen základní kámen nového barokního kostela, postaveného podle projektu panského stavitele J. J. Kuntze a dokončeného v roce 1785.

Podobně jako v hejnické bazilice je zde oltář zčásti namalován přímo na zdi. I v Andělce býval lenní statek; po roce 1670 jej Gallasové přestavěli na rozsáhlý barokní dvůr, dodnes stojící při cestě do Andělky.

Je zajímavé, že v roce 1866 si statek pronajal Charles Stone, Angličan narozený v Praze. Ten byl synem clam-gallasovského stájmistra jménem Williama Stone, který přišel z Británie a Londýňanky Caroline Colleshow. Manželé se na Frýdlantsko dostali poté, co se s Williamem hrabě Clam-Gallas náhodně seznámil na dostizích v Británii a nabídl mu místo na svém frýdlantském panství, kde kdysi pečoval o 140 hraběcích koní. Rodina Stoneova, která velmi silně ovlivnila život Andělky, má dodnes svůj hrob na hřbitůvku vedle kostela. Mezi německými a českými náhrobky působí desky s anglickými nápisy pořád velmi exoticky.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.