Nejkrásnější výhledy na Turnov a okolí nabízí rozhledna Hlavatice

16. říjen 2017
Křížem krajem

Krátký a vcelku nenáročný výlet nás dnes zavede na samý okraj města Turnova. Vydáme se cestou, kterou již půldruhé století míří kroky většiny turistů, přicházejících do nejznámějších míst Českého ráje. Jakoby byla přímo stvořena pro nejkrásnější výhled na město a okolní kopce – stojí si tam majestátně skála nazývaná Hlavatice.

Dodnes se znalci přou – a nutno říci, že stále vcelku nerozhodně – o to, jestli je pro Hlavatici vhodnější označení skalní vyhlídka, nebo rovnou plnohodnotné jméno – rozhledna. Parametry má spíše odpovídající skalní vyhlídce, ale na druhou stranu – na kterou z vyhlídek vedou točité schody hodné opravdové vyhlídkové věže? Buď jak buď – na rozcestníku přímo u skály je nápis Rozhledna Hlavatice a tak se budeme držet tohoto označení!

Dvanáct metrů vysoká výrazná skála padla do oka již prvním turistům, kteří její výrazně osamělou polohu na konci hřebene obdivovali již ve druhé polovině 19. století.

Přehledný rozcestník vám poskytne i další tipy, kam se vydat

Není proto divu, že když vznikl roku 1892 v Turnově první turistický klub, rozhodli se jeho členové právě tuto skálu zpřístupnit schodištěm a vybudovat na ní vyhlídkové zábradlí. Již dva roky poté, na počátku sezóny v roce 1894 již bylo možné na Hlavatici vystoupat po novém dřevěném schodišti a rozhlédnout se z jejího zabezpečeného temene po kraji. Jenže dřevěné schodiště rychle podléhalo vlivu počasí a chátralo.

Již roku 1908 bylo schodiště ze dřeva odstraněno a nahrazeno schodištěm železným, které se – přes mnohé úpravy a opravy zachovalo v původním tvaru dodnes. A výhled? Ten se zdá být stejně krásný jako před sto lety.

Historické foto kiosku a rozhledny
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.