Za Jírovým betlémem na Boučkův statek

16. říjen 2017
Křížem krajem

Dnes se vydáme proti proudu Jizery do Malé Skály, kde stojí přímo u řeky překrásný Boučkův statek – nejzachovalejší roubený statek Horního Pojizeří.

Jeho architektura zůstala v původním stylu od rozsáhlé přestavby v roce 1813. Ve sroubku s pavláčkou před vchodem bydlívali ještě počátkem 20. století řezníci a v přední části statku provozovali Boučkovi krám.

V Boučkově statku dnes funguje stylový hostinec s tradičními pokrmy české kuchyně, ale kdysi se ve velké světnici normálně žilo, bývala zde pec, vytápěná z černé kuchyně.

Statek měl kdysi namále, zchátralé stavení zachránili nadšenci na konci 80. let 20. století. Po listopadu 89 byla založena společnost Arva Patria, která v přízemí statku zřídila onu hospůdku a v půdním prostoru založila galerii moderního umění, kde jsou díla 120 českých umělců 20. století.

Jírův betlém na Boučkově statku

S Boučkovým statkem je úzce spojeno jméno výtvarníka Josefa Jíry, jednoho z nejvýraznějších umělců Turnovska. Právě on v roce 1992 založil galerii výtvarného umění na statku. V roce 2000 pak vyřezal osobitý maloskalský Český betlém s postavami v životní velikosti. Každoročně vystaven ve stodole naproti statku. K vidění je zde svatá rodina s Ježíškem v jesličkách, klanění tří králů, útěk do Egypta. Adventní setkání před Betlémem se zpíváním koled, vystoupením místního divadelního spolku s vánoční hrou O narození Páně, je již každoroční tradicí. Tento betlém se pak stal předlohou pro obdobné Jírovo dílo v Kryštofově Údolí.

Zajet se na něj podívat je vcelku krátkým a příjemným výletem, neboť statek s betlémem se nachází prakticky na dohled od nádraží v Malé Skále. Po prohlédnutí betlému se můžeme příjemně občerstvit ve vytopené světnici starodávného statku.

Spustit audio