Vydejte se do Kryštofáku, ráje betlémů

16. říjen 2017
Křížem krajem

Poklidná doba těsně před Štědrým dnem je nejlepší čas pro návštěvu výstavy betlémů v Kryštofově Údolí. V tuto dobu obyčejně i já mířím do této staré uhlířské a pašerácké osady, betlémy si rád ve vánoční náladě prohlédnu a zavzpomínám na časy, kdy výkladem expozici provázela ještě paní Gertruda Antošová a kamarád Martin Chaloupka – obnovitelé betlémářské slávy této krásné vesničky.

Do Kryštofova Údolí se dá přijet autem či autobusem liberecké městské hromadné dopravy, ale nejkrásnější je se v tento poklidný čas dopravit do tohoto romantického kraje vlakem, vystoupit na malém nádražíčku nad vsí a scházet dolů k dřevěnému kostelu.

Nejstarší kousek z poloviny 19. století!

V bývalé škole, dnešním hostinci pod kostelem je umístěna expozice betlémů, kde je možné si prohlédnout denně od 10.00 do 16.00 hodin více než dvacet betlémů nebo jejich částí. Nejstarší betlém pochází z roku 1846, pozornost budí zejména Müllerův betlém v orientálním stylu či kdysi pohyblivý betlém Franze Pohla.

Venkovní Jírův betlém v Kryštofově Údolí

Betlémářská tradice se v Kryštofově Údolí objevila ve druhé půli 19. století. Otec zdejšího nejznámějšího betlémáře Franze Pohla tehdy koupil v libereckém Černém loubí ve. Valdštejnských domcích několik papírových figurek do betlému od Jakoba Ginzela a později začal stavět betlémy vlastní výroby. Největšího rozkvětu dosáhlo zdejší betlémářství mezi dvěma světovými válkami, kdy mělo být ve vsi šest betlémů o velikosti kolem šestnácti metrů čtverečních a čtyři větší než 35 metrů čtverečních. Betlémy tu o adventu bývaly v každé rodině, i v té nejmenší chalupě. Traduje se dokonce, že v jedné chalupě měli betlém na prknech položený přes obě čela postele a večer pod něj zalézali do peřin. Od konce 20. let 20. století začali betlemáři Pohl a Müller jesličky, do té doby odrážející víceméně domácí krajinu a lid, strojit do „jeruzalémského stylu.“

Prestižní údolské betlémářství

Předvádění betlémů bylo v Údole poměrně značně výnosnou záležitostí, v expozici betlémů jsou dodnes důkazy, že sedlák Josef Müller měl, podle účetních knih z betlémů zisk tvořící neuvěřitelnou třetinu všech jeho příjmů. Po válce byly betlémy v troskách různě po půdách zdejších chalup, později byla z nich část zachráněna a znovu sestavena.

Na starou tradici zde navázalo zřízení Jírova betlému, který stojí pod širým nebem naproti hostinci, každoročně vždy od začátku adventu do tří králů. Šestnáct metrů dlouhý betlém s postavami v životní velikosti vytvořil v roce 1999 maloskalský malíř Josef Jíra.

Spustit audio