Vstupenka na film, který nebude? I tak bojuje nejstarší liberecké kino o přežití

Prázdný sál, tiché promítací plátno, zavřená kavárna - tak dnes vypadá kino Varšava ve Frýdlantské ulici v Liberci. Biograf ve víc než stoleté budově ukončil svou činnost v roce 2008, už čtyři roky nato ho ale znovu oživil spolek Liberečanů. Ten budovu postupně rekonstruuje. Pandemie nového koronaviru ale přinesla vážné potíže.

Většina velkých květnových akcí, jako například festivaly Febiofest, Anifilm nebo Nisafilm, je zrušená, případně přesunutá na podzim. Členové spolku Kino Varšava z.s., který kulturní centrum provozuje, se ale nevzdávají a za jeho existenci chtějí bojovat.

Provoz libereckého kina Varšava stojí až padesát tisíc měsíčně. I když je zavřené

„Jsme na tom asi tak špatně jako všichni, kteří museli vlivem restriktivních opatření vlády zavřít svoje podniky. Jako kulturní zařízení jsme ve ztrátě neustále, jsme zvyklí na shánění peněz všude, od sbírek, přes veřejné rozpočty, granty a podobně. Jenom je to horší o to, že nemáme ten provoz, takže nemáme z čeho brát. Pochopitelně to není jednoduchá situace, ale snažíme se s ní něco dělat,“ popsal jeden z provozovatelů kina, liberecký architekt Ondřej Pleštil.

Jeden z provozovatelů kina, architekt Ondřej Pleštil ze spolku Zachraňme kino Varšava

Kino Varšava podle něj potřebuje měsíčně na provoz něco mezi čtyřiceti až padesáti tisíci korunami. Jde například o nutné výdaje na zaměstnance, energie nebo třeba pojištění. A jak chce tedy spolek získat peníze, aby centrum alternativní kultury v Liberci přežilo?

„Jsme součástí kampaně Nic 2020. To je virtuální představení prvního května všude v republice. Jedná se o virtuální představení filmu, který nebude, ale lidé si na něj můžou vstupné za libovolnou částku. A tím nám vlastně pomoct v našem provozu,“ přiblížil Pleštil. Kromě toho vyhlásil spolek sbírky na některých internetových stránkách. Například na Darujme.cz můžou lidé přispívat na provoz kina na transparentní účet, na platformě Hithitu si můžou dárci „kupovat“ upomínkové předměty. Například historické pohlednice, tričko nebo dokonce pronájem prostor.

Provoz kina Varšava zatím zajišťují peníze od dárců

„Musím říct, že jsme opravdu překvapení tou solidaritou, protože už za první týden existence té sbírky přispěli lidé kolem třiceti tisíc korun. V podstatě nám to vytrhává trn z paty, abychom překlenuli to nejhorší období. Doufám, že se nám to bude dařit i nadále,“ uvedl s povděkem Pleštil.

Spolek Liberečanů pečuje o nejstarší kamenné kino v Liberci od roku 2012. Pokud podnik přežije koronavirovou krizi, chtěli by členové spolku pokračovat ve svém plánu. Tím je rekonstrukce více než sto let staré budovy. Na tu potřebuje asi 46 milionů korun.

„Předpokládám, že situace s městskými rozpočty se bude i nadále zhoršovat. Nicméně naší snahou teď bude budovu nebo její část získat do vlastnictví spolku, tak abychom ji mohli pomocí soukromých investorů rekonstruovat z vlastních zdrojů,“ doplnil architekt Pleštil.

autoři: Lucie Fürstová , reČRoL
Spustit audio

Související