Nejstarší kamenné kino v Liberci má novou dřevěnou podlahu. Složila se na ni veřejnost

4. září 2019 10:44

Liberecké kino Varšava má novou prkennou podlahu, která ve velkém kinosále nahradila udusanou hlínu. Pomáhali ji pokládat dobrovolníci.

Kino Varšava bylo otevřeno v roce 1908. O sto let později ho město uzavřelo, jelikož nemělo peníze na nákladnou opravu a v Liberci byla navíc otevřena dvě multikina. Budovu má nyní od města v pronájmu spolek Kino Varšava z.s., který se ji snaží zachránit a postupně rekonstruovat.

Nová smrková podlaha v libereckém kině Varšava

Do veřejné sbírky už lidé přispěli více než třemi sty tisíci korun a za provizorní podlahu ze světlých prken z ní spolek zaplatil šedesát tisíc korun.

„Není to stoprocentní, ale konečně je po čem chodit. Spousta lidí sem nechtěla přijít právě proto, že tam byl prach a hlína. Je to krok dopředu.“
Ondřej Pleštil, ředitel spolku

Novou podlahu si lidé budou moci prohlédnout už v sobotu 7. září na Dnech evropského kulturního dědictví. Pro návštěvníky nejstaršího kamenného kina ve městě budou připraveny komentované prohlídky.

Opravy kina Varšava probíhají postupně

V současné době se interiér budovy opravuje ze vstupného, dotací i veřejné sbírky. Spolku se zatím podařilo zprovoznit kavárnu ve foyer divadla, velký sál pro 250 lidí a sociální zařízení. Částečnou opravou prošel také malý sál Barrandoff.

Kino Varšava v Liberci

Liberecké kino Varšava loni navštívily přibližně čtyři tisíce lidí. Toto číslo se podle Pleštila podařilo překonat už za první polovinu letošního roku. Roční náklady na provoz kina činí přibližně 1,6 milionu korun. Město na něj letos přispělo zatím 300 000 korun a o stejnou částku bude spolek žádat i pro podzimní část sezóny. 

Spolek Kino Varšava z.s. usiluje o záchranu památky ve stylu art deco od roku 2012. Provoz v něm částečně obnovil v roce 2014. Spolek má kino od města pronajaté a připravilo i projekt jeho celkové obnovy zhruba za 46 milionů korun. „Čeká se, až se seženou peníze. Je to spíše politická otázka,“ uvedl Pleštil. Současné vedení radnice chce opravu provést pouze s dotací. V minulosti však s žádostí o ni neuspělo. Další šance tak zřejmě bude až v novém programovacím období po roce 2021.

autor: Lucie Fürstová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související