Kino Varšava láká na adrenalinové filmy. Adrenalin zažijí i diváci

Potápění s kosatkami, paragliding, jízda kajakem nebo horolezectví. To je jenom malý výčet témat snímků, které můžou vidět návštěvníci libereckého kina Varšava na festivalu outdoorových filmů.

Liberec se připojil k padesáti českým a slovenským městům, které hostí největší přehlídku o extrémních sportech a cestovatelství v České republice. Letos jsou na ní k vidění příběhy z dvaceti sedmi zemí světa. Festival v Liberci potrvá šest dní. „Uvedeme několik desítek filmů, zhruba třicet – české i zahraniční provenience. Každý den promítáme zhruba pět filmů,“ popisuje za organizátory Ondřej Pleštil ze spolku Zachraňme kino Varšava.

Festival, který v Česku a na Slovensku nabídne 128 snímků, skončí 12. prosince v pražské Lucerně. Porota tam vyhlásí výherce jednotlivých kategorií.

Adrenalin na festivalu není jen na promítacím plátně, ale taky přímo v sále kina Varšava. Holé cihlové zdi, skládací židličky, deky – tak by se stručně dalo popsat prostředí, které festival hostí. „V sále je zhruba sedm až dvanáct stupňů a poměrně velká vlhkost. Diváci se musí teple obléct a musí se notně posilňovat teplými nápoji,“ komentuje s úsměvem Pleštil.

Snímky přehlídky můžou diváci v liberecké Varšavě sledovat až do soboty 14. října, pak se festival přemístí do Hejnic a Jablonce nad Nisou.

Festival outdoorových filmů v libereckém kině Varšava
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio