Volby 2021: Kdy a kam přijít a co s sebou nezapomenout

8. říjen 2021 07:10

8. října ve 14 hodin se poprvé otevřou dveře volebních místností a lidé budou vybírat své zástupce do Poslanecké sněmovny pro příští čtyři roky. Jak se bude volit a na co nezapomenout shrnula redaktorka Jana Švecová.

V pátek 8. října mohou lidé volit od 14 do 22 hodin. V sobotu 9. října se může volit od 7 do 14 hodin. Držitel voličského průkazu může volit kdekoliv, pokud ale volí v jiném kraji, musí vybírat tamní kandidáty.

Volební lístky už by lidé měli mít doma, kdo je z nějakých důvodů nedostal, nebo volí v jiném kraji, může o ně požádat ve volební místnosti.

Čtěte také

Možnost volit mají lidé také doma. Ti v izolaci kvůli covidu-19 mohli o tuto možnost požádat do čtvrtka 7. října. Pokud mají lidé jiný důvod; například se nemohou vzdálit kvůli péči o jinou osobu, nebo jim v tom brání nějaký zdravotní hendikep, mohou si ještě v průběhu voleb zavolat na svou okrskovou komisi a požádat, aby za nimi úředníci přišli. Seznam volebních místností lidé najdou na webu Libereckého kraje. U každého okrsku je také vyznačeno, zda má bezbariérový přístup.

Jak volit

Při parlamentních volbách můžeme vybírat pouze jednu stranu, hnutí nebo koalici. Můžeme ale kroužkovat jednotlivé kandidáty na jakémkoliv, třeba i posledním místě listiny. „Volič je oprávněn na vybraném hlasovacím lístku politické strany, hnutí, nebo koalice čtyřem kandidátům dát takzvané preferenční hlasy; to znamená, že zakroužkováním čtyř pořadových čísel těmto kandidátům dává přednostní hlas,“ vysvětlila Pavlína Kroupová z Krajského úřadu v Liberci.

Potřebné doklady

Pokud volič na poslední chvíli zjistí, že má propadlý občanský průkaz, může použít náhradní doklad a tím je platný cestovní pas. Ten by měl mít raději s sebou i v případě, že má kvůli změně stavu, příjmení, nebo adresy občanský průkaz s ustřiženým rohem. Ten totiž platí pouze 45 dnů a jeho platnost komisaři ve volební místnosti ověřují.

Záloha ve formě pasu je na místě, protože od letošního srpna už nelze žádat o takzvané rychlopasy, jako dříve. Kdo si požádal o nový pas a nestihl si ho ještě vyzvednout, může to například v Liberci udělat ještě v průběhu voleb. Liberecký magistrát totiž mimořádně prodloužil úřední hodiny v době konání voleb.

Volit může každý občan České republiky, který v druhý den volby, tedy 9. října, dosáhl plnoletosti.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související