Volby doma: Co potřebujeme a kde a jak si domluvit návštěvu komisaře s volební schránkou

7. říjen 2021 10:09

Ve čtvrtek 7. října mají lidé poslední šanci zajistit si účast v parlamentních volbách, pokud jsou doma v izolaci, nebo karanténě s nemocí covid-19, případně se do volebních místností nemohou dostat kvůli jiným zdravotním problémům. Co v takovém případě dělat, zjišťovala redaktorka Jana Švecová.

8. října ve 14 hodin se otevřou volební místnosti a lidé budou volit poslance na příští čtyři roky. Lidé, kteří jsou v karanténě, nebo izolaci s covidem-19 a chtějí volit doma, musí o to požádat na krajském úřadu nejpozději 7. října do 20 hodin, a pouze telefonicky na čísle 485 226 351.

Volič, který si tímto způsobem objedná zvláštní volební urnu, se musí prokázat platnými doklady - tedy občanským průkazem, nebo cestovním pasem. Kromě toho musí také doložit potvrzení od lékaře, nebo z hygieny, že skutečně v karanténě, nebo izolaci s covidem-19 je, případně podepsat čestné prohlášení.

Úřady myslí i na ty voliče, kteří se do volebních místností nemohou dostat kvůli jiným zdravotním problémům, nebo vzdálenosti. Ti si také mohou zavolat o přenosnou urnu. Musí to udělat ve svém konkrétním volebním okrsku, kam patří, a komisaři se pak k nim dostaví s přenosnou volební schránkou, úřední obálkou a hlasovacími lístky.

O tuto možnost lidé mohou svou komisi požádat buď den před volbami na příslušném obvodním úřadu, anebo v den konání voleb přímo v okrskové komisi. Seznam s telefonními čísly do každého okrsku najdou lidé na stránkách krajského úřadu.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související