Vlaky mezi Libercem a Varnsdorfem mohou dál projíždět přes Německo

Vlaková linka L7 mezi Libercem a Varnsdorfem, která vede přes Spolkovou republiku Německo, zůstává zachovaná. Společnost Trilex provozující tento spoj dostala výjimku ze zákazu přeshraniční dopravy osob.

Vlaky ale v německých stanicích nesmí až do odvolání zastavovat a jak uvedl dopravce, platí i další omezení.  Například některé vlaky v úseku Varnsdorf - Rybniště budou nahrazeny autobusy a u některých spojů mezi pivovarem Kocour a Varnsdorfem dojde k časovým posunům. Večerní vlak číslo 20845, který vyjíždí jedenáct minut po devatenácté hodině z Hrádku nad Nisou do Liberce, je zrušený bez náhrady.

Ostatní vlaky a autobusy mířící z Libereckého kraje do sousedního Německa a Polska budou od soboty kvůli opatřením vlády proti šíření koronaviru končit na hranicích. V Libereckém kraji se to týká třeba vlaku z Liberce do Drážďan, který nově končí v Hrádku nad Nisou, nebo oblíbeného turistického vlaku z Liberce do polské Sklářské Poruby. Ten má novou konečnou stanici v Harrachově.

Podle Pavla Blažka, jednatele společnosti Korid LK, která je koordinátorem dopravy v Libereckém kraji, budou u hranic s Polskem končit také tři autobusové linky: autobusy z Liberce do Bogatyně v Kunraticích, z Liberce do Zhořelce v Habarticích a z Liberce do Sieniawky v Hrádku.

Zákaz veškeré osobní autobusové, železniční i lodní dopravy do všech okolních zemí je jedním z opatření státu v rámci stavu nouze. Kvůli ochraně zdraví a zpomalení šíření nemoci COVID-19 ho vláda ve čtvrtek vyhlásila na 30 dnů pro celé území České republiky. Od půlnoci z neděle na pondělí zakázala také cizincům vstup do ČR a Čechům cestování do zahraničí. Lidé, kteří dojíždějí  přes hranice do práce, budou mít výjimku ze zákazu cestování do ciziny. Musí ale pracovat do vzdálenosti 100 kilometrů od hranice.

autoři: Jiří Jelínek , reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související