Liberecký kraj hlásí první případ. V Itálii se koronavirem nakazila 59letá žena

12. březen 2020 08:46

V noci na dnešek to uvedl hejtman Martin Půta ze Starostů pro Liberecký kraj. Nakažená žena leží v liberecké krajské nemocnici, její stav není vážný. Věcí se teď zabývají hygienici.

Čtěte také

Liberecký kraj zaznamenal první případ pacienta nakaženého koronavirem. Jde o ženu z Jablonce nad Nisou (informaci přinesla Česká televize), která byla asi před 2 týdny lyžovat v Itálii. Pobývala v oblasti Val Gardena, která v tu dobu ještě nebyla označována za rizikovou. Její zdravotní stav zatím není vážný, je hospitalizovaná v liberecké krajské nemocnici.
Jak řekla mluvčí krajské hygienické stanice Zuzany Balašové, teď hygienici zkoumají kontakty nakažené. Podle všeho byla od příjezdu do Česka v pracovní neschopnosti. Náměstek hejtmana pro zdravotnictví Přemysl Sobotka z ODS řekl, že žena se zachovala velmi zodpovědně. Celkem zatím liberečtí hygienici otestovali na koronavirus 50 lidí, čekají na výsledky 12 testů.

Na reakci na tento konkrétní případ se čeká, ve 12. března ve 13 hodin zasedne krajská epidemiologická komise. Podle vyjádření krajského úřadu je dál na místě opatrnost. Hygienici doporučují dodržování hygienických návyků a lidé by se ideálně měli vyvarovat návštěv míst, kde se dá očekávat větší koncentrace osob.

autoři: jij , reČRoL | zdroj: Česká televize
Spustit audio

Související