Předposledního Lenina ve střední Evropě odhalili v České Lípě. Psal se rok 1987

16. listopad 2019

Instalaci sochy před českolipským Bílým domem provázel i menší „incident“. Technici ho vztyčovali pomocí jeřábu a lana, které soše upevnili kolem krku. Jeřábník pak odešel na svačinu.

Českou Lípu tehdejší režim budoval jako výkladní skříň socialismu a prosperity nedalekého uranového průmyslu. Už před událostmi na Národní třídě se ale začaly objevovat problémy, nad kterými nešlo dlouho zavírat oči. Dva roky před Sametovou revolucí vztyčili v České Lípě sochu Vladimíra Iljiče Lenina. Podobizna vůdce bolševické revoluce měla zdobit prostranství před tehdejším okresním výborem, na místě ale dlouho nevydržela. V roce 1989 došlo k přelomovým událostem a socha Lenina se v lednu roku 1990 v tichosti odstěhovala do Poříční ulice, do skladiště technických služeb u Ploučnice. V dřevěné bedně pod vrstvou prachu tam leží dodnes.

Leninova socha dnes leží v plechové garáži

Město Česká Lípa se u příležitosti 30. výročí Sametové revoluce sochu na jeden den zpřístupní veřejnosti: 16. listopadu od 12 do 17 hodin, v areálu v Poříční ulici.

Po vydání tohoto článku nás upozornil jeden z posluchačů, že poslední odhalenou sochou Lenina ve střední Evropě byla ta v Poprade, vyrobená v roce 1988. A náš redaktor dohledal i současný osud popradské sochy. 

Čtěte také

Spustit audio

Související