VIDEO: Propojila milované paličkování a lásku k divadlu. Teď vystavuje v Liberci

22. červenec 2018 07:16

Čtyřiasedmdesátiletá liberecká baletka Jana Kaplanová pochází z divadelní rodiny. Už víc než čtvrt století ale vyrábí krajky. A divadlo ji ovlivnilo i v této umělecké činnosti. Kromě přírodních motivů totiž vytváří také postavy z divadelního prostředí – upaličkovala už stovky tanečnic, Ofélií či Rusalek.       

„Zaujala mě ta technika a dcera na to má odbornou školu, tak jsem řekla, ať mě to naučí,“ popisuje Jana Kaplanová a pokračuje: „A pak mě napadlo, že by tak šly vyrábět i divadelní postavy.“ Starodávné technice paličkování se bývalá baletka věnuje už čtvrt století. „Začínala jsem límci, od začátku jsem chtěla něco tvořit,“ vzpomíná 74letá Kaplanová.

„Paličkování mě hrozně baví. I když nebudeme jezdit po výstavách, stejně budu paličkovat.“

Vytvořit velké paličkované obrazy zabere hodně času. „Strávím na tom hodin jak na kostele,“ říká krajkářka s úsměvem. „Mám muže, který, když dělám něco na výstavu, v pět ráno začnu a pak mi řekne, ať se jdu naobědvat.“

Křehká krajková dílka Jany Kaplanové dají při výrobě zabrat

Kromě paličkování a dalších činností někdejší baletka stíhá i hrát v Šaldově divadle v Liberci – v představení Petrolejové lampy. „Vrátila jsem se na stará kolena k baletu, soubor je v Liberci úžasný a je mi mezi těmi mladými lidmi moc dobře,“ uzavírá krajkářka, kterou můžete vidět na divadelních prknech v Liberci nebo můžete její křehkou krajkářskou tvorbu obdivovat v libereckém Centru Vlasty Buriana.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio