Aby ušetřili za svoz odpadu, otevřeli v Kravařích re-use centrum. Některé věci se tam ani neohřejí

9. říjen 2024 11:46

V Kravařích u České Lípy otevřeli nové re-use centrum. Lidé z obce tam mohou odkládat nepotřebné věci, pro které by jiní ještě mohli najít využití. Cílem projektu je snížení objemu odpadu, který stále víc zatěžuje rozpočet obce.

Nove re-use centrum v Kravařích

Lidé v Kravařích na Českolipsku mají možnost odložit nepotřebné, ale stále funkční věci do nového re-use centra. Za prvních několik dní se už podařilo nashromáždit množství předmětů, které obec průběžně zveřejňuje na sociální síti. Stává se, že z regálů zmizí už za několik hodin.

„Budou to už tři roky, když jsme ten areál koupili. Chceme všechen odpad, který v Kravařích občané vyprodukují, soustředit na jedno místo a hospodařit s ním tak, aby v černých drahých popelnicích končilo opravdu jen to, co v nich skončit má, protože ty velmi zatěžují náš rozpočet,“ říká jak dlouho a proč se centrum připravovalo nezávislý starosta obce Robert Lůžek.

„Včera se tady protočil jeden kompresor, který už pan nepotřeboval, protože měl jiný. Vydržel tu asi tři hodiny po zveřejnění na Facebooku. Už funguje v jiné domácnosti,“ dodává.

Alžběta Dvořáková, vedoucí sběrného místa v kravařích

„Snažíme se, aby, než se to stane odpadem, to ještě našlo nové místo,“ potvrzuje slova pana starosty vedoucí sběrného místa Alžběta Dvořáková. Sama také některé věci do centra dovezla.

Do re-use centra mohou věci přinášet jen občané Kravař. Odnést si z něj něco užitečného ale může každý.

A co všechno lidé do kravařského re-use centra nosí? Poslechněte si reportáž.

Spustit audio

Související