Nevajgluj. Tabákové společnosti přispívají obcím a městům na úklid nedopalků i osvětu

11. říjen 2024 13:14

Stále více měst a obcí se zapojuje do projektu Nevajgluj. Stejnojmenná společnost rozděluje samosprávám peníze od tabákových společností. Jsou určené na úklid měst a obcí nebo rozšíření počtu odpadkových košů.

Čtěte také

Že se cigaretový nedopalek v přírodě rozkládá asi 15 let, si uvědomují i zákonodárci, kteří tabákovým společnostem dali za povinnost vytvořit kolektivní systém umožňující obcím žádat o peníze na úklid nedopalků. Do programu společnosti Nevajgluj se zapojily také severočeská obce a města, další o tom uvažují.

Mezi prvními se do systému přihlásila obec Brniště. Za první rok fungování získala podle nezávislého starosty Michala Vinše necelých 9 tisíc korun. Peníze obec použila na částečné pokrytí nákladů na úklid. Vzhledem k tomu, že se příspěvek vypočítává jednak z nákladů na úklid a jednak z počtu obyvatel, větší samosprávy získávají peněz víc.

Město Liberec získalo od společnosti Nevajgluj bezmála 1 milion 400 tisíc korun. I tam podle mluvčí magistrátu Jany Kodymové šly peníze zejména na úklid veřejných prostranství. Města mohou peníze použít třeba i na nákup odpadkových košů, a mohou si zdarma požádat o edukativní letáky nebo samolepky.

Důvodem vzniku společnosti Nevajgluj je zákon o plastových odpadech z roku 2022. Cigaretové nedopalky obsahují plast, a proto musí jejich výrobci do tohoto kolektivního systému přispívat, čímž se z odpadu tvořeném jejich uživateli „vyviňují“.

V Libereckém kraji je zatím zapojených 39 měst a obcí s dohromady víc než 250 tisíci obyvateli. Kromě České Lípy jde o všechna okresní města, dále Turnov, Hrádek nad Nisou nebo Stráž pod Ralskem.

Organizace Nevajgluj také pořádá soutěž, kde se oceňuje třeba zapojení v různých úklidových akcích. Na celostátní konferenci Sdružení místních samospráv 11. října 2024 bylo mezi desítkou nejúspěšnějších vyhlášeno Ústí nad Labem.

Na podobném principu jako Nevajgluj funguje program Littering od organizace EKOKOM. Do toho přispívají výrobci plastových obalů, třeba jednorázových krabiček na jídlo. Tento systém využívají například v České Lípě, která podle místostarosty Jakuba Mencla dostává zhruba 5 korun 50 haléřů ročně za každého obyvatele. Naposledy tahle město získalo skoro čtvrt milionu korun. Českolipská radnice v roce 2025 plánuje zapojení i do systému Nevajgluj.

Spustit audio

Související