VIDEO: Nevíte, kde je nahoře a kde dole. Putovní Designblok Cosmos je v Liberci

17. červen 2024

Putovní výstava pražského mezinárodního festivalu Designblok Cosmos je do 23. června k vidění v Liberci. V zahradě Oblastní galerie mohou zájemci navštívit kapsli na šesti kolech a prohlédnout si deset děl předních českých designérů a sklářských výtvarníků.

Výstava, kterou v Praze a Miláně vidělo už přes 100 tisíc lidí, je nyní v Liberci. Lidé mohou unikátní projekt navštívit v zahradě Oblastní galerie.

V kapsli na šesti kolech jsou k vidění originální skleněná díla deseti předních českých designérů: Jakuba Berdycha Karpelise, studia DECHEM, Lucie Koldové, Václava Mlynáře, Lukáše Nováka, Jiřího Pelcla, Ronyho Plesla, Tadeáše Podrackého, Maxima Velčovského a Jana Plecháče. Jejich práce představují to nejlepší ze současného českého skla.

Designblok Cosmos vypadá trošku jako pouťová atrakce obalená alobalem. „Za mě a za tvůrce měla být trošku vesmírná. Podstatné je, že je to jezdící výkladní skříň Designbloku,“ vysvětluje Jiří Macek, kreativní ředitel Designbloku.

Kapsle ukrývá skleněná díla. Prostor je plný zrcadel, na návštěvníka to působí, že neví, kde je nahoře. „Je to tak, pro někoho je to přízračné a krásné, protože to je nekonečné. V někom to může vyvolat tíseň, protože najednou neví, kde stojí a ztrácí se ve vesmíru,“ říká Jiří Macek.

A jak vybírali umělce pro výstavu? Poslechněte si reportáž.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL

Související