VIDEO: Jak probíhá opylení leknínů v botanické zahradě?

27. srpen 2019

V liberecké botanické zahradě jsou nyní k vidění čtyři viktorie královské. Listy leknínů původem z jižní Ameriky měří v průměru téměř dva metry a jejich květy zahradníci uměle opylují, aby získali kvalitní semena pro příští rok.

Lekníny viktorie královské jsou právě k vidění v botanické zahradě v Liberci. Její velká poupata rozkvétají vždy jen na dvě noci. Stejně jako ve volné přírodě je květ nejprve bílý a láká k sobě noční brouky, aby jej opylovali. Druhou noc změní barvu na růžovo-fialovou a po otevření hmyz zase vypustí.

V liberecké botanické zahradě pěstují zahradníci letos čtyři exempláře viktorie ve dvou pavilonech. Opylují je ale uměle. Chtějí tak získat kvalitní semena, aby mohli vzácnou rostlinu ukázat návštěvníkům i příští rok.

Čtěte také

Tyčinky pro opylení mohou vzít zahradníci z bílého i z růžovo-fialového, ale opylovat lze pouze květ bílý. Květ leknínu se musí nejprve otevřít a následně do něho vložit předem připravené tyčinky s pylem z květu jiné rostliny. Jakmile jsou uvnitř květu, je třeba s ním podle zahradníka Vítězslava Bořka ještě zatřást, aby měl jistotu, že se všechny tyčinky rozprostřou. O tom, zda bylo opylování úspěšné, se ovšem může přesvědčit až za měsíc.

Jedinečný pohled na leknín viktorie královské v liberecké botanické zahradě z ptačí perspektivy
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.