VIDEO: Cadillac Kája z Liberce – v Česku je unikátem, obdivovat ho můžete v Technickém muzeu

1. březen 2019

Liberecké Technické muzeum má v pavilonu Království automobilů nový exponát – americký Cadillac Club Coupe Fastback ze série 62 vyrobený v Detroitu v roce 1941. Je to už sedmnáctý vůz, který v Liberci veřejnosti představují jeho majitelé – manželé Hadrabovi.

„Je to nádherné a poměrné vzácné kupé z roku 1941 z doby Franka Sinatry, předpokládám, že v celém Česku je pouze tento kousek,“ říká majitel vozu Slavomír Hadraba a pokračuje: „Tato kupátka se vyráběla pouze pět měsíců – od září 1941 do února 1942. Vzhledem k tomu, že USA vstoupily do druhé světové války, přestaly vyrábět automobily a motory, které měly, začaly dávat do tanků.“

Vůz Slavomíra Hadraby má i svou původní americkou značku, se kterou „žije“ už skoro osmdesát let, i když k jízdě po českých silnicích je zapotřebí česká poznávací značka.

Technické údaje k vozidlu

Interiér moto pokladu ukrývá luxusní kožené sedačky, koženková stínítka u řidiče i spolujezdce, stříbrné budíky i kovový volant. Hana Hadrabová, manželka majitele vozu, se na vyjížďky cadillacem obléká stylově – nosí dobové oblečení. „Toto je náš cadillac Kája a ta dáma na kapotě se jmenuje Karlička,“ popisuje Hadrabová a dodává: „Když lidé auto vidí, hned přijdou a fotí si ho a my máme radost i za ně, že se nám to auto povedlo.“

Auto nyní parkuje v pavilonu D Technického muzea v Liberci, kde si ho návštěvníci můžou zblízka prohlédnout.

Americká poznávací značka doprovází vůz už několik desítek let
autor: Lucie Fürstová

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.