VIDEO: První české auto bylo v Liberci. K vidění bude už brzy

Víte, že úplně první automobil, který jezdil po českých zemích, patřil Theodoru Liebigovi mladšímu? Ten si ho v roce 1893 přivezl do Liberce jako horkou novinku. Vůz už brzy bude k vidění ve městě pod Ještědem, zapůjčilo ho Národní technické muzeum v Praze.

Kurátoři liberecké Oblastní galerie právě teď připravují výstavu, která představí tři umělce, bratry  Charlemonotovy. Jeden z nich, Hugo, zachytil na svém obraze nejstarší auto v českých zemích, jak se v něm patrně krajinou pod Ještědem projíždí jeho majitel, textilní továrník Theodor von Liebig mladší. Neúnavný propagátor motorismu měl i první řidičský průkaz u nás. Jeho víc než 120 let starý vůz Benz Viktoria teď pražské Národní technické muzeum zapůjčilo do Liberce.

Jak náročné bylo stěhování 770 kilogramů těžkého automobilu? Pusťte si přiloženou reportáž a zhlédněte následující video.

„Vozidlo je celé křehké, hlavně zadní kola, neradi bychom autu ublížili,“ říká Arnošt Nezmeškal, ředitel odboru dopravy pražského Národního technického muzea, který se stěhování vozu účastnil.

Průkopník motorismu v Čechách, Theodor von Liebig mladší absolvoval s vozem Victoria Benz i první známou dálkovou jízdu na světě. Výletní okruh z Liberce do francouzské Remeše a zpátky. Na auta v Čechách tehdy nebyl nikdo zvyklý, textilní továrník musel při svých cestách kupovat benzín na nádražích a v lékárnách. Vodu do chladiče nabíral zhruba každou půlhodinu v potůčcích a studnách.

První auto, které jezdilo po Čechách, připomíná spíše kočár

Vůz svou konstrukcí připomíná kočár. „Je to z počátků motorismu, na konci 19. století – to je to nejmodernější, co bylo ve světě,“ vysvětluje Nezmeškal a pokračuje: „Náš český Němec Theodor von Liebig si koupil, co bylo nej, přijel s tím do Čech, a tím založil náš motorismus.“

Theodor von Liebig ml. jezdil svým automobilem rychlostí zhruba 20 km/h, spotřebu měl asi 18 litrů benzínu, potřeboval i 150 litrů vody na 100 km, aby chladil motor vozidla.

Vernisáž výstavy Fenomén Charlemont, kde se představí i vůz Victoria Benz, bude v liberecké Oblastní galerii 17. května v půl šesté odpoledne.

Na vernisáži výstavy Fenomén Charlemont se představí i vůz Victoria Benz
autor: Lucie Fürstová