Království automobilů v Liberci. Technické muzeum představí moto skvosty

V plném proudu jsou přípravy na otevření nového pavilonu Technického muzea v Liberci. Ponese název Království automobilů a k vidění v něm bude kromě jiného i pět vozů značky Rolls Royce. 

Všechny veterány, které v areálu bývalých Libereckých výstavních trhů najdou své místo, patří manželům Hadrabovým. Ti už vozy do muzea přivezli. Čeká se jen na den, kdy zaměstnanci stavební firmy a dobrovolníci dokončí renovaci prostor pavilonu D.  

Sběratelská vášeň pana Hadraby jsou auta z 20. století

 „Dohromady je tu patnáct aut od roku 1906 až do roku 1987, dá se říct průřez celého minulého století,“ říká Slávek Hadraba, který se svou ženou Hanou sbírá staré automobily už deset let. „První byl Schmalbach MG/TR4 z roku 1972, krásné anglické auto, které je na svou váhu velmi svižné, v létě není nic hezčího než se v nich projet.“

Motoristická láska

Stará auta, sběratelské klenoty svého manžela má ráda i Hana Hadrabová: „Znamenají pro mě strašně moc, připomínají mi tu krásnou dobu, která tu dříve byla – meziválečná, předválečná, je to balzám na duši.“ S veterány jezdí manželé na nejrůznější soutěže, které se pořádají třeba na zámcích a patří k nim i stylové dobové oblečení.

Otevření expozice návštěvníkům? 7. dubna

Do sbírky pana Hadraby patří i auto „dědeček“ staré rovných 112 let. „De Dion Bouton z roku 1906 je ze všech nejstarší,“ vysvětluje sběratel. Expozice Království automobilů vznikne v pavilonu D Technického muzea. „Odsud se odvezlo deset kontejnerů různého nepořádku a k naší velké radosti nastoupili zedníci, opravili zdi a dali dohromady elektriku,“ popisuje ředitel muzea Jiří Němeček. Součástí Království automobilů bude i historická autodílna se starým nářadím.

Dveře nového pavilonu se v Technickém muzeu slavnostně otevřou 6. dubna v 15 hodin. Pro veřejnost bude Království automobilů přístupné ale až den poté – od 7. dubna.

Seznam aut, která budou k vidění, najdete níže.

De Dion Bouton 1906
Maxwell AA Runbaut 1910
Praga Picolo 1929
Rolls Royce Phantom I Berlina 1927
Rolls Royce Phantom ll Brougham 1930
Rolls Royce Silver Dawn 1950
Rolls Royce Silver Cloud l 1959
Triumph 2000 Roadster 1949
Schmalbach MG/TR4 1972
Caddillac De Ville Flat Top 1959
Daimler DS 420 1980
Rolls Royce Silver Spirit 1987
AC Cobra Pilgrim Sumo ll 1979
Cadillac Eldorado Biarritz 1984

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio

Související