Víc žádostí o materiální pomoc i nutnost odmítat dary. Rok 2023 v liberecké nábytkové bance

4. leden 2024 09:42

Rozšíření do dalších prostor, otevření prodejny nebo přijetí dalších pracovníků. To byl rok 2023 z pohledu liberecké nábytkové banky. A chystají novinky i pro nadcházející období.

Vlevo ředitelka Nábytkové banky Libereckého kraje Jitka Večerníková

Nábytková banka Libereckého kraje má za sebou náročný, ale úspěšný rok 2023. Podařilo se jí rozšířit do nových prostor po bývalé poště na sídlišti Kunratická. Přijala také další pracovníky, pořídila vůz pro rozvoz materiální pomoci a díky novým prostorám otevřela prodejnu drobného bytového zboží.

V liberecké nábytkové bance chystají i dílnu na opravy

Pomohla také více lidem. Podle ředitelky Jitky Večerníkové se zvýšil počet žádostí o materiální pomoc. „V roce 2022 to bylo zhruba 330 žádostí, v roce 2023 téměř 500. Povedlo se nám podpořit téměř 1 700 osob v Libereckém kraji a nás podpořilo 506 dárců,“ upřesnila. V roce 2023 banka vydala 113 tun nábytku, o 17 tun méně než v roce 2022.

A z kapacitních důvodů musela banka na konci roku dokonce některé dárce odmítat. „Dárců bylo ke konci roku obrovské množství, a také jsme likvidovali velké množství pozůstalostí, to znamená kompletních domácností. A byli jsme přeskladnění, zejména nábytkem. Některé dárce jsme museli požádat, aby se ozvali opakovaně,“ potvrzuje Jitka Večerníková.

S plány Nábytková banka Libereckého kraje nekončí. V roce 2024 by chtěla otevřít například dílnu na renovaci nábytku. Poslechněte si reportáž Tomáše Mařase.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související