Átriáky, Okres nebo Wolkerák? Liberec má novou mapu pro Liberečáky

Liberec má novou online mapu, ve které jsou místo oficiálních názvů uvedená zlidovělá jména některých lokalit. Víc než 2 300 označení do ní zadali sami obyvatelé stotisícového města.

Mapu takzvaných živých jmen vytvořili a na internetu zveřejnili Daniel Vrbík a Václav Lábus z Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické na Technické univerzitě v Liberci.

„Cílem této aplikace je za pomoci veřejnosti sebrat „živá jména” v Liberci a Stráži nad Nisou. Jde o jména míst, která jsou používána v běžné komunikaci a slouží ke každodenní orientaci ve městě a která se zároveň určitým způsobem liší od jmen oficiálních. Například „Šalďák”, „Hokejka”, „Gottwalďák” nebo „Tajch”. Díky této mapě si můžeme udělat komplexní představu o skutečně používaných zeměpisných jménech v Liberci a Stráži nad Nisou,“ uvádějí oba autoři v úvodním okně na stránce mapy.fp.tul.cz/zivajmena.

Místa, ulice i budovy na interaktivní mapě Liberce nazvané Živá jména mají zlidovělé názvy, které poznají hlavně Liberečáci. V poznámce pak zájemci najdou kontext daného názvu, tedy pro jaké místo se používá, nebo i jak vznikl. Do mapové aplikace můžou lidé stále zadávat další hovorové názvy, případně přidat i příběhy spojené s jejich vznikem. Zapojit se může každý.

autoři: Lucie Fürstová , reČRoL
Spustit audio

Související