Ve Vísce na Frýdlantsku se školili, jak správně prostříhat ovocné stromy

Jabloně, hrušně nebo jedlé jeřabiny. To jsou ovocné stromy, které právě teď vyžadují jarní ořez větví. Kurz ořezu ovocných stromů se konal v sobotu ve Vísce ve Frýdlantském výběžku.

„Tohle je špatně, tak to nemá vypadat, takhle vyholený kmen. Sice se tam hezky leze kvůli sklizni, ale není tam nic,“ upozorňuje na jednu z nejčastějších chyb profesionální zahradník Luboš Brožík, který ve Vísce na Frýdlantsku školil zájemce, jak správně na jaře ořezat stromy. „První suchý - všechno pryč, teď se dělají jablka, hrušky, popřípadě jeřabiny. Peckoviny se stříhají po sklizni. Třešně, višně červenec, broskev, meruňka konec léta,“ vysvětloval zhruba dvaceti zájemcům.

„Jsme na vesnici, domnívali jsme se, že by to lidi mohlo zajímat a ukázalo se, že je to opravdu zajímá,“ František Tuhý z osadního výboru Víska, který v pořadí pátý kurz pořádal. Další bude ve Vísce zase za rok.

Spustit audio

Související