Ve Stráži pod Ralskem zprovoznili novou technologii na odstraňování následků těžby uranu

29. listopad 2018

Ve státním podniku Diamo ve Stráži pod Ralskem začala pracovat nová neutralizační a dekontaminační stanice. Ta je určená k sanaci následků chemické těžby uranu.

Těžba v okolí Stráže skončila v roce 1996. Likvidace odpadu a následná rekultivace by měly trvat do roku 2042. Snahou je, aby se zásoby podzemních vod na území zasaženém chemickou těžbou uranu co nejvíce přiblížily kvalitě pitné vody.

Státní podnik Diamo dnes otevřel nový technologický komplex na čištění kontaminovaných spodních vod

Ředitel Diama Tomáš Rychtařík popsal, jak nová technologie odstraňuje chemikálie ze znečištěných podzemních vod.

 „Umí dvojstupňově srážet roztoky s kontaminací, které do ní natečou. To znamená ve dvou stupních se vysrážejí kontaminanty, které se pak odfiltrují. Voda se pak vyčistí pomocí chloru a je vypouštěna do vodoteče,“ popsal Rychtařík.

Novou technologii tvoří rozsáhlý komplex různých nádrží a nových budov plných čerpadel a zařízení na zpracování znečištěné vody čerpané z podzemí. Umí vyčistit víc než 3 miliony kubíků kontaminovaných vod ročně. Její předností je, že je schopná zpracovat i roztoky s nižšími koncentracemi znečišťujících látek.

Nová technologie na sanaci následků chemické těžby uranu

Postupně až do roku 2037 bude z podzemních vod ve Stráži pod Ralskem odstraňovat chemikálie, které vznikly v důsledku chemické těžby uranu kyselinou sírovou. Jaké látky z podzemí zmizí, vysvětlil náměstek ředitele státního podniku Diamo Ludvík Kašpar.

„Jednak jsou to chemikálie, které se používaly k loužení uranu. To je například kyselina sírová. A jednak jsou tam produkty loužení, to znamená interakce kyseliny sírové s horním prostředím, takže spousta kovů, radionuklidy, těžké kovy,“ popsal Ludvík Kašpar.

V roce 2037 by měly všechny sanační práce skončit a začne rekultivace celého areálu. Technologie dělníci demontují, zmizí i odkaliště, kam se odvážejí nerozpustné kaly z dekontaminační stanice. V roce 2042 by už měl v průmyslovém areálu růst jenom les.

autoři: Ivana Bernáthová , mib
Spustit audio

Související