U Hamru na Jezeře na Českolipsku začala likvidace areálu po hlubinné těžbě uranu

7. říjen 2014

V těchto dnech se rozjela likvidace areálu po hlubinné těžbě uranu u Hamru na Jezeře na Českolipsku. Připravovala se od roku 2009. Většinu z více než 600 milionů, které se do likvidace povrchového areálu dolu Hamr I. investují, se zaplatí z evropských dotací. Na konci roku 2015 by měl být bez kontaminovaných materiálů. Tři roky se pak bude sledovat, jestli kontaminace dosáhla hranice, která neohrozí lidi a životní prostředí.

„Součástí likvidace je zhruba devadesát objektů. Počítají se do toho všechny objekty, například laboratoře, těžní věž, strojovna i obslužná zařízení,“ vysvětluje náměstek odštěpného závodu společnosti Diamo, která zajišťuje likvidaci po těžbě uranu v oblasti kolem Stráže pod Ralskem, Ludvík Kašpar.

Budovy už nemají okna ani dveře, chybí i části stěn. Likvidují se zatím objekty, které nejsou kontaminované. „Zatím jsme v první fázi likvidačních a sanačních prací, které spočívají ve vyklizení odpadu, demontáži technologie a třídění materiálu před samotným zahájením bouracích prací,“ upřesňuje Kašpar.

Vzhledem k bývalé těžbě uranu lze podle odborníků předpokládat, že v místě stále budou pozůstatky kontaminace ve formě radionuklidů. Jaká je kontaminace, se stále monitoruje.

„Zjistilo se to v rámci analýzy rizika, která zmapovala rozsah kontaminace a identifikovala rizika spojená s jejím šířením. V současné době, při likvidačních a sanačních pracích, se to monitoruje pomocí dozimetrů, které dokáží monitorovat veškeré složky záření,“ dodává Kašpar.

Dozimetry vypadají jako poštovní schránky na stojanech. Radionuklidy je třeba sledovat v celém areálu.

Likvidace se týká i těžební věže, která se v okolí stala symbolem těžby uranu. I věž nakonec půjde k zemi. „Bohužel věž bude demolována z důvodu rozsáhlé kontaminace i technického stavu,“ říká Kašpar.

„Nicméně bychom rádi tady zanechali alespoň památník k připomenutí těžby uranu tady v oblasti Stráže pod Ralskem. Její likvidace není zatím úplně jasná. Předpokládá se, že by mohla být zlikvidována odstřelem, ale bude to záviset na návrhu památníku, který připravujeme. Chtěli bychom v něm využít některé její konstrukční prvky, ty nekontaminované. Samozřejmě v tom případě nebudeme věž likvidovat odstřelem ale rozebíráním,“ doplňuje.

Nejen každá část věže, ale každý odpad, který opouští areál je změřený na radionuklidy. Zároveň s likvidací posledního areálu po hlubinné těžbě se likviduje i chemická úpravna v nedaleké Stráži pod Ralskem.

Spustit audio