Ve Stráži pod Ralskem zprovoznili poslední část zařízení na likvidaci následků po těžbě uranu

7. září 2012

V areálu státního podniku Diamo ve Stráži pod Ralskem dnes (7.9.) zprovoznili čistící stanici na likvidaci následků těžby uranu. Nová stanice navazuje na už fungující technologie, které čistí podzemní vody.

Podzemní vodu od šedesátých až do devadesátých let minulého století znečišťovala kyselina sírová a další chemické látky, které se používaly při těžbě uranu. V podstatě se tahle radioaktivní ruda kyselinou loužila. Vzniklo tak podzemní jezero s více než čtyřmi milióny tun „koktejlu“, obsahujícího téměř všechny zástupce chemických prvků. Díky dnes zprovozněné technologii se urychlí čištění hornin od zdraví škodlivých látek.

Neutralizační a dekontaminační stanice umí vyvést z podzemí až třicet tisíc tun chemických látek ročně. Spolu se dvěma dalšími, které tady v Diamu už nějakou dobu pracují, zvládne celý komplex vyvést z podzemí více než sto tisíc tun znečištěných vod ročně. Celé zařízení tady má pracovat do roku 2035. Bez výstavby těchto špičkových zařízení by ale celý proces čištění trval podle ředitele Diama Jiřího Ježe o sedmdesát let déle.

Likvidace následků těžby uranu začala tady v Podještědí v roce 1996, kdy byla uvedena do provozu stanice likvidace kyselých roztoků. Díky ní se podařilo zabránit rozšiřování znečištěného podzemního jezera, které dosáhlo rozlohy dvacet sedm kilometrů čtverečních.

Později začalo pracovat zařízení na zpracování matečných louhů. Díky němu se podařilo zamezit tomu, aby se roztoky chemických látek zpětně dostávaly do podzemí. Čištění zatím stálo 1,6 miliardy korun. Je to ale životně nutné, by nebyly ohroženy zásoby pitné vody pro sever Čech.

Spustit audio