Ve stoletém areálu dětské léčebny ve Cvikově začaly opravy hlavního pavilonu

29. srpen 2023 15:20

Dětskou léčebnou respiračních nemocí ve Cvikově ročně projde okolo 800 malých pacientů. Lečí se tam s astmatem, bronchitidou a dalšími respiračními nemocemi. V zařízení patřící Libereckému kraji se nyní pustili do kompletního zateplení hlavního pavilonu A.

Ve Cvikově už přes sto let léčí respirační choroby. V areálu dětské léčebny v srpnu 2023 začalo kompletní zateplení největšího pavilonu A. Hlavním cílem stavby je zateplení budovy a snížení energetické náročnosti. Investici za 26 milionů korun zaplatí celou zřizovatel léčebny Liberecký kraj.

Čtyřpatrový pavilon je postavený ve funkcionalistickém stylu po vzoru švýcarských vzdušných lázní. Atypičnost budovy z roku 1934  je jedním z důvodů, proč se podle ředitele Rudolfa Fockeho nepodařilo získat dotaci. Zjednodušeně řečeno, kvůli čtyři metry vysokých stropům a rozsáhlému zasklení se pavilon nevejde do příslušných tabulek. Nové opláštění zhruba sto let starého pavilonu A potrvá asi rok.

Ročně se ve Cvikově s astmatem, záněty dýchacích cest, plicními nemocemi, alergiemi a kožními nemocemi léčí zhruba 830 dětí.

Na zahájení oprav natáčel redaktor Jiří Jelínek, poslechněte si reportáž.

Spustit audio

Související