V Sýpce Lemberk jsou k vidění díla dvanácti evropských sklářů. Výstava bude součástí novoborského sklářského sympózia

8. září 2024 17:06

V Sýpce Lemberk na Liberecku vystavují díla sklářů ze šesti evropských zemí. Ta vznikla v rámci sympózia, které navázalo na zápis ruční výroby skla na seznam UNESCO.

Francie, Německo, Maďarsko, Finsko, Španělsko a Česká republika. Šest zemí, ze kterých je dvanáct sklářských výtvarníků, kteří vystavují svou tvorbu v Sýpce Lemberk.

„Vybrali jsme z každé země dva až tři výtvarníky nebo řemeslníky. Každý z výtvarníků měl za úkol vybrat jedno dílo ze svého portfolia, kterým si je jistý, které chce, aby ho reprezentovalo, které je zcela hotové a to přivést na výstavu, kde je doplněno dílem ze sympózia,“ vysvětlil Petr Nový, hlavní kurátor jabloneckého Muzea skla a bižuterie.

„Na sympóziích je velmi zajímavé, že tam velmi často vznikají zárodky něčeho, co potom výtvarník nebo sklář dále rozvíjí,“ doplnil Nový. Účastníci sympózia pracovali ve sklárnách v Libereckém kraji.

„Měli jsme skláře rozdělené do trojic, vždy tak, aby byly pohromadě různé národnosti, aby se skutečně mohli mezi sebou učit. A šlo i o to, aby se mezi sebou spojovali ti výtvarníci, designéři, skláři samotní, nejen s těmi řemeslníky, ale i oni mezi sebou. Zápis do seznamu UNESCO je také o spolupráci mezi těmi zeměmi na uchovávání té znalostní množiny toho, jak se vyrábí sklo,“ vysvětlil jablonecký historik, který se specializuje na historii a vývoj českého sklářství a bižuterie.

Výstava končí 6. října a bude ukončena ve stejný den jako Mezinárodní sklářské sympózium v Novém Boru, jehož bude výstava oficiální součástí.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související