V Semilech je zmodernizované vlakové nádraží. Správě železnic na to stačila jedna stavební sezóna

27. říjen 2023 10:19

Cestující mají na semilském nádraží k dispozici nové nástupiště i podchod, který tam dosud chyběl. Město teď může plánovat další změny v dopravě.

Na nádraží v Semilech je nový podchod

„Zlepšil se komfort přístupu na druhou stranu nádraží, čili podchod. Všechno se realizovalo bezbariérově, včetně nástupištní hrany, máme tu i nový informační systém. A vůbec ty přístupy k nádraží si troufnu říct, že jsou opravdu v 21. století,“ řekl Českému rozhlasu generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

Před modernizací museli cestující vstupovat do kolejiště, aby se na druhé nástupiště dostali. Díky tomu, že se nádraží podařilo přestavět poměrně rychle, může město pokračovat v dalších velkých změnách v dopravě.

„Tenhle projekt je pro město naprosto zásadní, dalo by se říct i městotvorný, protože nám to otevírá možnost dalších investic,“ potvrdila starostka Semil Lena Mlejnková ze Starostů pro Liberecký kraj

Stanice je poměrně frekventovaná. Železnice například z Liberce do Hradce Králové vede právě přes Semily. Vedení města tady proto plánuje vybudovat i nový autobusový terminál.

„Je to mimořádný projekt v tom, že vznikne jednotný dopravní terminál, kde budete přestupovat z vlaku na autobus. Autobusové nádraží, které bylo mnoho let v provizoriu, se přesune právě sem, a můžou být dokončeny další investice, které na to navazují,“ dodala starostka, podle které by měl být na podzim 2024 autobusový terminál hotový. Radnice by ho chtěla začít stavět v dubnu 2024.

A co na nové nádraží v Semilech říkají cestující? Poslechněte si reportáž.

autoři: Johana Tománková , reČRoL
Spustit audio

Související