V pondělí brzy ráno můžete vidět úplné zatmění Měsíce. Další bude až za šest let

V noci z neděle na pondělí by za příznivého počasí mělo být vidět úplné zatmění Měsíce. Na našem území bude poslední v tomto desetiletí. Další nastane až v roce 2025. Na nebeský úkaz jsme se zeptali astrofotografa Martina Gembece.

„Úplné zatmění bude vidět v celém průběhu. V podstatě začne někdy ve tři hodiny ráno a skončí po šesté hodině ranní, aspoň ta nejzajímavější část. V sedm hodin ráno bude měsíc skoro zapadat a už bude jenom částečně zatmělý,“ popsal Martin Gembec, který se fotografování noční oblohy věnuje dlouhodobě.

Martin Gembec se narodil se v roce 1978 v České Lípě. Od čtení knih se dostal k pozorování a fotografování oblohy. Nad fotkami pak vyprávěl o vesmíru dospělým i dětem a u toho už zůstal. Od roku 1999 vede vlastní web a o deset let později začal přispívat i na astro.cz. Nejraději fotografuje noční krajinu s objekty na obloze a komety.

Na povrch Měsíce se budou promítat odstíny pozemských červánků. Chytne tedy velmi neobvyklý, naoranžovělý, cihlově červený nebo až hnědý odstín, který by mohl být, zejména na začátku a před koncem úkazu, doplněný i slabým tyrkysovým nádechem na okraji.

Zatmění Měsíce těsně nad obzorem Země

„Budeme potřebovat perfektní výhled k západu, protože Měsíc už bude poměrně nízko nad obzorem. Takže najít si nějaké místo s výhledem na západní obzor, a pak už je nás, jestli se vybavíme třeba triedrem nebo nějakým jiným dalekohledem, nebo se budeme kochat jen tak očima. Někdo si to třeba i vyfotografuje,“ poradil Martin Gembec.

Zatmění Měsíce vzniká při průchodu našeho kosmického souseda zemským stínem. Teoreticky by k úkazu mělo dojít pokaždé, když je Měsíc v úplňku a nachází se v tu dobu přesně na opačné straně oblohy než Slunce. Do roka však nastanou maximálně čtyři měsíční zatmění.

Úplné zatmění Měsíce 21.1.2019

Je to způsobeno tím, že dráha Měsíce je k rovině zemské dráhy skloněná o přibližně pět stupňů a zemský stín na obloze pokrývá ve vzdálenosti Měsíce kruhovou plochu jen jeden a půl stupně. Měsíc proto zemský stín častěji mine, a k žádnému zatmění tak nedojde.

„Na zatmění Měsíce je nejhezčí uvědomit si, že Země je kulatá a že ten kulatý stín dopadá i na ten Měsíc,“ upozornil Gembec.

V pondělí ve čtyři hodiny patnáct minut ráno bude podle astronomů už očima patrné, jak Měsíc z levého horního okraje tmavne. V té době začne polostínové zatmění, které v pět hodin a čtyřicet jedna minut přejde v úplné zatmění.

„Pozorovat zatmění Měsíce budeme tady u základní školy v Rýnovicích v Jablonci nad Nisou. To je jedna možnost a druhá, která se logicky nabízí, je hvězdárna. A hvězdárnu u nás máme v kraji, je v Turnově. Tam samozřejmě bude další pozorovací místo, které můžeme doporučit,“ dodal Martin Gembec, který na na rýnovické škole učí. Turnovská hvězdárna bude otevřená zhruba od čtyř hodin ráno.

Pokud v pondělí ráno nevyjde počasí, na další úplné zatmění Měsíce na našem území si budeme muset počkat až do září 2025.

Spustit audio

Související