V památníku Karla Hynka Máchy se představí řezbáři. Začíná tradiční řezbářské sympozium

4. září 2019

V Doksech na Českolipsku právě začíná řezbářské sympozium. Několikadenní akce se odehraje v zahradě Památníku Karla Hynka Máchy. Umělci budou tesat do dřeva pod širým nebem.

34. ročník tradičního řezbářského sympozia se koná od středy 4. září do soboty 7. září 2019. Organizuje ho Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě.

Do Doks dorazí řezbáři z celé republiky, aby zde prezentovali dřevěné výrobky a hlavně ukázali, jak se s tímto materiálem pracuje. Návštěvníci tak mají možnost naučit se řezbářským technikám práce. Řemeslníci jim na sympoziu poradí, kde materiály a nářadí nakupovat, ale například i to, jak správně dřevo ošetřit.

Na místě budou vystaveny také sochy, které zde pod rukami řezbářů vznikaly v minulých letech, a návštěvníci si zároveň budou moci prohlédnout i samotný Památník Karla Hynka Máchy a stálou expozici rybářství a rybníkářství na Českolipsku.

Fotogalerie jednoho z minulých ročníků řezbářského sympozia

autor: Jan Charvát
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.