V Novém Boru zahájili 12. Mezinárodní sklářské sympozium. Organizátoři poprvé otevřeli i sklářskou síň slávy

2. říjen 2015

Přes 70 sklářských výtvarníků z celého světa začalo tvořit v Novém Boru na Českolipsku. Opět po třech letech totiž začalo Mezinárodní sklářské sympozium, které zakončí nedělní vernisáž vytvořených děl. Na jeho slavnostním zahájení se vůbec poprvé otevřela pomyslná sklářská síň slávy.

Na začínající skláře se přišli před slavnostním zahájením podívat i výtvarníci nejen z České republiky a dalších zemí Evropy, ale také například z Japonska.

„Je to zvláštní pocit, protože se snažíme ukázat jenom to nejlepší,“ říká jeden ze studentů sklářské školy Otakar Hřebík, který s ostatními spolužáky u mobilní sklářské pece předvádí, co se zatím naučil.

Čtěte také

Slavnostnímu zahájení v novoborském divadle předcházela nejen prezentace budoucích sklářů, ale také netradiční vystoupení žonglérů na chůdách a pružinách.

Co předcházelo Mezinárodnímu sklářskému sympoziu, to vysvětluje jeden z koordinátorů David Sobotka. „Tomu čtyřdennímu finálnímu maratonu předcházel tříletý produkční a organizační maraton, kdy jsme ladili jak to další sympozium bude vypadat a jaké umělce pozveme.“

Příprava toho letošního sympozia byla podle Davida Sobotky o poznání náročnější. „Neříkám, že spousta, ale několik i významných osob se postupně přihlásilo a pak odhlásilo. To bylo trochu turbulentní, což s sebou neslo další souvislosti v té organizační práci.“

V Novém Boru mají od letošního roku i sklářskou síň slávy

René Roubíček při zahájení IGS

Do sklářské síně slávy vstoupili Miluše a René Roubíčkovi za celoživotní dílo. Podle Sobotky je k tomu důvod. „To jsou doyeni nejenom českého a evropského, ale i světového skla. Jsou uznávaní po celé planetě a myslím si, že je to jedna z minimálních věcí, kterou můžeme vyjádřit ten obdiv a úctu za nás za skláře, ale i za všechny, kteří na sympozium jezdí.“

Zaplněné novoborské divadlo 93letému výtvarníkovi při uvedené do sklářské síně slávy aplaudovalo ve stoje. Stal se tak prvním sklářským výtvarníkem, který do síně slávy vstoupil. Co na to samotný René Roubíček?

„Když to k něčemu může být platné, tak proč ne. Já jsem radši, když už jsem v té sklárně a když můžu něco dělat.“

V následujících dnech bude více než sedmdesát výtvarníků svá díla tvořit ve sklářských ateliérech a hutích. Mezinárodní sklářské sympozium zakončí v neděli 4. října vernisáž jejich děl.

Spustit audio