V Libereckém kraji loni klesla kriminalita. Počet trestných činů je nejnižší za posledních 20 let

22. leden 2020 08:24

V loňském roce řešili policisté v kraji celkem 8 572 trestných činů. Oproti předchozímu roku je číslo skoro o pět set nižší. To je nejméně za posledních dvacet let. Oproti předloňsku ale vyšetřovali dvojnásobně vražd. Místo dvou to loni byly čtyři případy.

Méně se kradla auta

Nejčastěji se policisté v uplynulém roce zabývali vyšetřováním krádeží, ty tvořily zhruba třetinu jejich případů. Oproti předloňsku ale klesl počet krádeží aut. Těch řešili zhruba o sto méně. Zatímco v roce 2018 to bylo 245 případů a objasnit se policistům podařilo 73, loni počet klesl na 153 a vyřešili jich 60. Jinak se počet jednotlivých trestných činů výrazně neliší.

Krádež auta (ilustrační foto)

Policisté například loni vyšetřovali 1239 hospodářských trestných činů a 134 mravnostních. V roce 2018 to bylo 1375 hospodářských a 123 mravnostních případů. Loni se policisté v kraji zabývali také třiceti případy nedovoleného ozbrojování a čtyřmi s podezřením na hanobení národa či podněcováním k rasové nebo národnostní nenávisti.  

Násilných činů je zhruba stejně

Zhruba na stejných číslech zůstává násilná kriminalita. V roce 2018 bylo 726 případů, loni pak 722. Objasnit se loni podařilo policistům více než dvě třetiny z nich. Z násilných trestných činů bylo loni 117 případů výtržnictví. V jednom případě museli policisté zasahovat u potyčky fotbalových fanoušků.

Ta se stala v dubnu nedaleko libereckého fotbalového stadionu U Nisy. Skupina fanoušků z Jablonce nad Nisou s kuklami na obličejích zaútočila pěstmi na příznivce libereckého klubu. Tři lidé byli zraněni. Policisté zadrželi sedm lidí, z výtržnictví obvinili pět. Případ ale kriminalisté stále vyšetřují.

00585522.jpeg

„Vzhledem k tomu, že k případu došlo na místě veřejnosti přístupném, zajišťujeme v rámci úkonů trestního řízení také svědecké výpovědi dalších osob z místa. I nadále je případ ve fázi vyšetřování a nebyl předán státnímu zástupci,“ vysvětlil policejní mluvčí Vojtěch Robovský. Pětici obviněných mladíků hrozí až dvouleté vězení.

Více případů vyšetřovaných jako vražda

Oproti roku 2018 přibylo případů vyšetřovaných jako vražda. Předloni byly dva, loni policisté řešili čtyři vraždy, tři z toho ve stadiu pokusu. Násilnou smrtí zemřela v listopadu na následky bodných ran v České Lípě mladá žena. V jejím bytě ji zabil její bývalý partner, který se k činu podle policie také přiznal.

V dalších třech případech oběti útok přežily. V jednom případě bodla žena svého muže v Jablonci nad Nisou, v dalším zaútočil mladistvý agresor na jiného muže dřevěnou násadou. A v závěru loňského roku zapálil osmatřicetilý muž v Jablonci nad Nisou kůlnu, kde spal bezdomovec. I on útok přežil. 

autor: reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související